Üzleti tippek

A beadott pályázatok fele nem támogatható

Jelentős érdeklődés mutatkozik a 2004-2006. közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtása iránt – hangoztatta Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkár szerdán, a Talentis Klub rendezvényén Budapesten.

Elmondta: a kiírt tenderekre beadott pályázatokon keresztül 100 milliárd forint támogatást igényeltek. Június végéig 35 milliárd forintra lehet kötelezettséget vállalni.

Baráth Etele úgy vélekedett, hogy ezzel a teljesítménnyel Magyarország a csatlakozó országok között élenjár az európai támogatás felhasználásában.

Elmondta, a beadott pályázatok 10 százaléka azonnal befogadható, 40 százaléka hiánypótlást követően értékelhető, az 50 százalékát nem támogatható célokra adták be.

Az államtitkár szólt arról, hogy 2004-2006. között a közösségi források 50 százalékát központi projekteken keresztül használják fel. A Kohéziós és Strukturális Alapokból rendelkezésre álló források 55 százalékát infrastruktúra-fejlesztésre fordítják. A Strukturális Alapok 25-28 százaléka a humánerőforrás-fejlesztésre szól, a többi arányosan a gazdasági, a regionális, a környezet és infrastruktúra, az agrár operatív programok között oszlik meg.

Baráth Etele szólt arról, hogy megkezdődött a tervezés a 2007. utáni pénzügyi időszakra, a források meghétszereződésére lehet számítani. A magyar forrás biztosításához a magyar költségvetés szerkezetét is át kell alakítani, mert a fejlesztési beruházás kétharmada a második Nemzeti Fejlesztési Terven belül valósul meg.

A 2007-2013. közötti időszakra készülő második Nemzeti Fejlesztési Terv nyolc területre, az egészséges társadalomra, az aktív társadalomra, az okos társadalomra, az információs társadalomra, a gazdaságfejlesztésre, a vidékfejlesztésre, a környezetfejlesztésre, a településfejlesztésre koncentrál, ezek egymással összefüggnek. A tervezés ágazati és regionális szinten zajlik, a civil és a gazdasági szféra bevonásával.

Baráth Etele elmondta, hogy a második Nemzeti Fejlesztési Terv készítésénél is széles körű társadalmi egyeztetést kívánnak megvalósítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!