Üzleti tippek

Különleges utazások: a nomádtól a luxusig

Tahiti, Maldív-szigetek, US Virgin Island, Bali és Mauritius – az idei nyár slágerei azok számára, akik garantáltan stresszmentes helyre, türkizkék égre, apró fehér homokra, s minél nagyobb számú pálmafa populációra vágynak.

Az utazási irodák katalógusainak gazdag kínálatát böngészve azonnal megállapítható, hogy aki nyaralni akar, az az idén sem marad otthon. A bőség zavara fogad mindenkit: már csak annyi feladata marad az utazni vágyónak, hogy könnyedén harmonizálja az igényeit és a pénztárcája aktuális méretét a piac kínálta lehetőségekkel. S hogy könnyebb legyen a döntés, összeszedtünk ízelítőül néhány érdekes külföldi utazást.

Az utazási irodák a nyári szezonban elsősorban charter-repülőgépes üdülések, városlátogatások, a téli időszakban egzotikus csoportos utak, körutazások, és nyaralóprogramok egyedülálló választékát kínálják. A hagyományos üdültetés mellett egyre több iroda ismeri fel az úgynevezett „inszentiv” utakban, a csapatépítő tréningek szervezésében rejlő piaci lehetőségeket. S hogy éppen mi lesz idén a „legmenőbb” úti cél, az eladhatóságán túl sok egyéb faktor is befolyásolja. Elsősorban az utazó személyisége, az igényszintje és persze a rendelkezésére álló idő határozza meg, hogy az aktív pihenést ígérő, teljesítményorientált kalandtúrára megy-e mondjuk Izland szigetére, vagy az árapály változásait kívánja tanulmányozni valamelyik karibi szigeten, vagy éppen Madagaszkáron.

Kendik Mária a Vista Utazási Központ utazás szervezési részlegének vezetőjének véleménye szerint a magyarok – mint oly sok egyéb dologban – az utazásban is rendkívül innovatívak. Honfitársainkat nem lehet kizárólag a világtrendek szolgalelkű követőiként aposztrofálni, kreatívak az utazási végcél meghatározásában és egy felejthetetlen élmény reményében nem sajnálnak viszonylag nagy összegeket a megvalósításra áldozni.

Kultúrtúrák

Abban az esetben, ha a pihenésre szánt idő erősen korlátozott, akkor az utazási ügynökségek hétvégi városnéző túrákat ajánlanak Európa-szerte. Párizs, vagy éppen London nevezetességeit pár nap alatt végignézni, vagy Oroszország egyik legszebb városának Szentpétervárnak az építészetéről rövid idő alatt teljes képet kapni természetesen lehetetlen, mégis akik némi kulturális feltöltődésre, aktív kikapcsolódásra vágynak, érdemes az öreg kontinensen is körülnézniük. Akik vidéki nyugalomra, vadregényes, szinte érintetlen tájakra vágynak, a whisky és a sör hazájában, Skóciában, vagy Írországban találhatják meg a számításaikat.

Németországban különböző szabadidős és szórakoztató parkokban családi hétvégéket lehet eltölteni. A Günzburg mellett épült Legoland mintegy 50 millió legókockából álló mini város, a 45 hektáros területen fekvő Warner Bros Park Dortmund közelében lehet a kevés idővel, több gyerekkel rendelkező családosok szórakozásának és kikapcsolódásának valóságos tere. Az aktív pihenést, a nyüzsgő éjszakai életet és a kulturális, valamint kulináris élvezeteket térben és időben talán sehol máshol nem találhatjuk meg olyan töménységben, mint Spanyolország nagyvárosaiban. Madrid, vagy a katalán Barcelona, az egészen délen fekvő Granada, illetve a fülledt Sevilla nemcsak földrajzi értelemben vannak távol egymástól, kultúrájukat, építészetüket a dicső gyarmatosító múlt összes kelléke, az emberek és a történelem sokszínűsége jellemzi.

Kalandtúrák

Amennyiben a rendelkezésre álló kevés időt az utazó kulturális andalgás helyett valami aktívabb, vagy inkább veszélyesebb formában kívánja eltölteni, a lehetőségek tárháza ebben az esetben is szinte kimeríthetetlen. A környező országok hegyekben és gyors folyású patakokban, folyókban gazdag vidékein a rafting, trekking, illetve a vadvízi kajaktúrák minden luxust nélkülöznek, viszont azok számára, akik teljesítik ezeket a nem mindennapi erőpróbákat, garantált a minden szempontból maradandó élmény.

Ha még mindig nem elég az aktív és veszélyes időtöltésből, az előbbieknél extrémebb helyzeteket is ki lehet próbálni, csak be kell fizetni például egy equadori dzsungeltúrára. Ott az utas maga főzhet, s érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a körülmények még a legjobb szándékkal is csak nomádnak nevezhetők. Tény viszont, hogy annak, aki kibír a fülledt vadonban három hetet bogarak, lárvák és egyéb csúszómászók között, a mindennapi élet már nem igazán kínál megoldhatatlan helyzeteket.
A tanzániai, illetve a dél-afrikai szafarik is felejthetetlenek a vállalkozó kedvűek számára, már csak azért is, mert ezeken a helyeken sincs kuriózumokból hiány, elég csak az acél ketrecben történő cápaetetésre gondolni. Ha unalmas a meleg, akkor megéri elutazni az aranyásók földjére Alaszkába is, ahol még valóban érintetlen a természet. Itt a nemzeti parkok jelentik az egzotikumot, és biztosítják a kikapcsolódást.









Sport- és kalandtúrák
Kaland
Sport
Rafting Ausztriában/nap: 18 000 Ft/fő
Brazília-Argentína 19 nap/17 éj: 630 000 Ft/főtől
Szlovéniában/nap: 18 500 Ft/fő
Equadori kalandtúra 13 nap/12 éj: 259 000 Ft/főtől
Canyoning/nap: 10 500 Ft/fő
Nagy kalandtúra Peruban 16 nap/15 éj: 449 000 Ft/főtől
Hydrospeed/nap: 10 500 Ft/fő
Galápagosi hajós búvárkörút 12 nap/11 éj:329 000Ft/főtől


Nyaralótúrák

Mexikó – Holbox szigete


8 nap/7 éj 362 900 Ft/főtől

Bali
15 nap/12 éj
4*-os szálloda 289 900 Ft/főtől
5*-os szálloda 316 800 Ft/főtől

Mauritius
4*-os szálloda 198 000 Ft/főtől
5*-os szálloda 230 900 Ft/főtől

Seychelle-szigetek
4*-os szálloda 176 300 Ft/főtől
5*-os szálloda 195 000 Ft/főtől

Sri Lanka
4*-os szálloda 107 800 Ft/főtől
5*-os szálloda 121 800 Ft/főtől

Maldív-szigetek
4*-os szálloda 137 900 Ft/főtől
5*-os szálloda 150 500 Ft/főtől

Kuba
4*-os szálloda 170 400 Ft/főtől
5*-os szálloda 181 300 Ft/főtől

Dominikai Köztársaság
4*-os szálloda 168 200 Ft/főtől
5*-os szálloda 179 000 Ft/főtől

Karibi hajóút
8 nap/7 éj 299 900 Ft/főtől

Körutazás a Hawaii-szigeteken
16 nap/15 éj 430 000 Ft/főtől

Alaszka
8 nap/7 éj 164 400 Ft/főtől

Aranyfonál körút
8 nap/7 éj 242 100 Ft/főtől

Ezen a nyáron az igazán tehetősek, vagy azok, akik hallgatnak a trend hívó szavára Tahitire, a Maldyív-szigetekre, US Virgin Island-re, Balira, illetve Mauritiusra mennek fáradt tagjaikat pihentetni, testüket és harci kedvüket energetizálni. Ezeken a területeken is előnyben részesítik a világtól elzárt helyeket, ahol nincs tv, nincs internet-hozzáférés, s ahol a mobiltelefon képernyőjére is legfeljebb a pontos idő miatt pillantanak, hiszen térerő egy szál sincs.

Vagyis olyan területeket keresnek a tehetősebb vállalkozók, menedzserek, amely lehetőséget teremt arra, hogy térben és időben kiszakadjanak a mindennapokból. Ezek a helyek garantáltan stresszmentesek, kötelező a türkizkék ég, az apró szemű homok és minél nagyobb számú pálmafa populáció.

Mexikóban az édes semmittevést lehet ötvözni a kulturális értékekkel, az ország messze földön híres a konyhájáról és a még tüzesebb lakosairól.
Virtuális foglalások: jegyrendelés on-line

Szekerka András a Travelport reservation menedzsere szerint a 2003-as adatokhoz mérten – amikor is mintegy 9800 repülőjegy-foglalás történt, és kb. 8000 út után érdeklődtek – az idén extra növekedés tapasztalható (eddig, kb. 50 százalékos), amelynek oka többek között az általános turisztikai konjunktúrában keresendő. A legfrekventáltabb turisztikai célpontok a Travelport adatbázisa szerint 2003-ban Spanyolország, Horvátország és Szicília voltak, idén Törökország is visszakerül a preferáltak közé.

„Utazni jó” tartja a mondás. A statisztikák szerint egyre több honfitársunk engedheti meg magának, hogy időtöltésként, kikapcsolódásként világot lásson. Szerencsére az utazás ma már nem tekintethető luxusnak. Dolgozzanak és lehetőleg pihenjenek sokat. A világ egészen biztosan nyitott lett Magyarországra.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik