Üzleti tippek

Persányi: inni lehetne a Balaton vizéből

Nagyon jó állapotban van a Balaton: a víz olyan jó minőségű, hogy inni lehet belőle, a vízszint pedig 19 centiméterrel magasabb az egy évvel ezelőttinél – mondta pénteken Balatonkenesén Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.

“Az elmúlt években megfogalmazott aggodalmak vészhírekként jelentek meg, eltúlozva a gondokat. A Balaton változik; hol több, hol kevesebb a vize, de a Teremtő szerepét nem szabad megkísérelni átvenni” – mondta a környezetvédelmi és vízügyi miniszter a helyi víziközmű-társulat évfordulós emlékülésén.

A tó vízszintje ma megfelelő: a tavalyi legmagasabb vízállást a mostani kilenc centiméterrel, a 2003 május végit 19 centiméterrel haladja meg, s az előrejelzések további csapadékot ígérnek a Balaton környékén.

“A vízpótlást most nem emlegetik, de előfordulhat, hogy az éghajlat változása miatt mégiscsak szükség lesz a tó vizének mesterséges pótlására. Erre felkészülünk, de ha nem szükséges, nem avatkozunk be a természet rendjébe” – hangsúlyozta Persányi Miklós.

A Balaton élővilágának az egyensúlyát és vízminőségének a megőrzését szolgáló kormányzati tervekről szólva a miniszter elmondta: a szennyvíz-szivárgások megszüntetésére, a Sió-csatorna medrének rendezésére, a nádasok megóvására és a magyar tenger eredeti halállományának a megvédésére fordítják a rendelkezésre álló forrásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik