Üzleti tippek

Széthúzzák az adótáblát

A bért terhelő munkáltatói járulékok csökkentése, a mainál kedvezőbb személyi jövedelemadótábla és a gazdagoknak nem járó szja-kedvezmények lehetnek a jövő évi adóváltozások fő elemei.

Draskaoics Tíbor pénzügyminiszter a kormány kétéves gazdasági teljesítményét értékelő sajtótájékoztatóján azt mondta: az szja-tábla sávjainak széthúzását tervezik 2005-ben, mégpedig azzal a céllal, hogy az átlagos keresetűek jövőre már ne a legnagyobb adókulcs szerint fizessék a közterhet. Ez annyit jelent: a most 38 százalékos felső kulcs a jelenlegi 1,5 millió forintról kétmillió közelébe kerülhet. Elképzelhető azonban, hogy a kulcsok is csökkennek.

Jelenleg 20, 26, illetve 38 százalékosak az szja-kulcsok, ám a szocialisták választási ígérete az volt, hogy az akkori 20, 30 és 40 százalékról 13, 25 és 40 százalékos kulcsokat tartalmazó adótáblát készítenek a ciklus végére. A nehézséget az alsó adókulcs csökkentése okozza. Mivel az alsó kulcs mindenkire vonatkozik (és nem csak a kevés magasabb jövedelműre), mérséklése nagyobb bevételkiesést okoz, mint a felső kulcsok csökkentése.

A magas jövedelműek számára a rossz hírt az adórendszer igazságosabbá tétele jelenti: az elképzelések szerint bizonyos jövedelmi határ felett nem lehetne igénybe venni a kedvezményeket. Ez a jövedelemhatár – a korábban elmondottak szerint – valahol az átlagos jövedelem kétszerese (négymillió forint) körül húzódna. Efféle határ meghúzására egyébként van már példa: a gazdagabbak az adójóváírást, a sulinet és a lakáshitelek kedvezményeit sem vehetik igénybe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik