Üzleti tippek

Többet dolgozunk a törvényben előírtnál

A cégek nagy része tovább dolgoztatja alkalmazottait, mint a törvényben meghatározott munkaidő. A probléma uniós szinten is komoly gondokat okoz – derül ki a Világgazdaság írásából.

Július 22-ig mind a 25 tagországnak javaslatot kell tennie arra, hogyan lehetne a munka- és a pihenőidőre vonatkozó szabályokat úgy megváltoztatni, hogy a cégek és munkavállalók is jól járjanak. Magyarországon a munkáltatók 68 százalékánál gondot jelent a munka- és pihenőidőre vonatkozó rendelkezések betartása. Jellemzően az építőiparban, a vendéglátás és a szolgáltatás területén működő cégek dolgoztatják jóval tovább alkalmazottaikat, mint a törvényben meghatározott munkaidő – ez derült ki az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség tavaly elvégzett összes vizsgálata alapján.

A munkaidővel kapcsolatos szabályszegések az unión belül is gondokat okoznak, és egyre több olyan intézkedést sürget az Európai Bizottság, amely javíthatja a munka és a családi élet összehangolását.
Stavros Dimas, az EU foglalkoztatásért és a társadalmi ügyekért felelős biztosa a bizottság ülésén elmondta, a munkáltatóknak rugalmasságra van szükségük a munkaidőkihasználtság tekintetében ahhoz, hogy megőrizzék versenyképességüket, de a dolgozók egészségének és biztonságának védelmét nem lehet figyelmen kívül hagynia senkinek. A megoldás kialakítása érdekében július 22-ig mind a 25 tagországnak javaslatot kell tennie arra, hogyan lehetne a munka- és a pihenőidőre vonatkozó szabályokat a versenyképesség megőrzése mellett rendezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik