Üzleti tippek

A lakáshitel önrészéhez is igényelhető kölcsön

Jövőre a lakáshitelek garanciaalapja segítet azokon, akik nem rendelkeznek megfelelő önrésszel a lakásvásárláshoz. A garanciaalappal együtt várhatóan pozitív adóslista is készül – írja a Napi Gazdaság.

Jövőre elindulhat a lakáshitelek garanciaalapja, amelynek létrehozásához négymilliárd forint tőkére lesz szükség – mondta a Napi Gazdaságnak Fegyverneky Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke. A garanciarendszert azok vehetik igénybe, akik nem rendelkeznek megfelelő önrésszel a lakásvásárláshoz.

A garancia díja a hitelköltséget 1 százalékkal növeli majd, s Fegyverneky szerint az alap hamar nyereségessé válhat. A javaslat a Nemzeti Lakásprogram (NLP) második olvasata részeként hamarosan a kormány elé kerül.

Mindehhez szükség lesz a pozitív adóslista bevezetésére, amit ki is harcolunk – szögezte le Fegyverneky. Ezzel lehetővé válik, hogy a lakásvásárlók akár az ingatlanok hitelbiztosítéki értékének (hb) 95 százalékára is kapjanak hitelt. A bankok jelenleg az ingatlanok hb-értékének 60, legfeljebb 70 százalékáig nyújthatnak kölcsönt.
A magyar lakásvagyon összértéke 35 ezer milliárd forint. Ez négymillió lakóingatlan között oszlik meg, amelyeknek mindössze 18 százaléka terhelt jelzáloggal. (Az Európai Unió országaiban 40-80 százalék ez az arány.) A lakáshitelezés koncentrációját jól jellemzi, hogy a hitelek több mint a felét budapesti és Pest megyei ingatlanokra vették fel, ami számottevő kockázatot jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik