Üzleti tippek

Lassabban nő a kiskereskedelmi forgalom

Mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme, ám még így is dinamikusnak mondható – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első negyedévben a bolti és csomagküldő-kiskereskedelem forgalmára csillapítottan hatott a bérkiáramlás növekedésének lassulása: miközben a reálkeresetek az egy évvel korábbihoz képest az első negyedévben csak 1,1 százalékkal emelkedtek, a kiskereskedelmi eladások bővülése ezt jóval meghaladta – állapítja meg a hivatal.

A márciusi növekedésben az iparcikk-kiskereskedelem játszott döntő szerepet. Míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai csak 1,8 százalékkal emelkedtek, addig a nem élelmiszer-termékeket forgalmazó üzleteknél 8,4 százalékos növekedést regisztráltak. A statisztikai adatok szerint legnagyobb mértékben a bútor-, háztartásicikk-, vasáru-kiskereskedelem és a csomagküldő-kiskereskedelem forgalma nőtt. Jelentősen emelkedtek a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-, valamint a használtcikk-kiskereskedelmi üzletek eladásai is. A jármű- és üzemanyag-kiskereskedelem hazai forgalma az első negyedévben 2,3 százalékkal, márciusban 3,8 százalékkal emelkedett. A gépjármű- és járműalkatrész-eladások mérsékeltebben nőttek, döntően a regisztrációs adó körüli bizonytalanságok miatt – állapítja meg a KSH.

A külkereskedelmi termékforgalom volumene továbbra is jelentősen bővült: az első negyedévben az export 19, az import 16 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit. A forintárszint az exportban 2, az importban 2,5 százaékkal emelkedett a tavaly első negyedévihez képest.

Ez a cserearány kismértékű romlását vonta maga után – jegyzi meg a hivatal.

A forint az előző év azonos időszakához képest 2004 első negyedévében a főbb devizákkal szemben 5 százalékkal leértékelődött: a forgalomban mintegy négyötödös arányt képviselő euróhoz viszonyítva 7 százalékkal gyengült, míg a 14 százalékos forgalmi súlyú dollárhoz képest 8 százalékos erősödés volt tapasztalható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik