Üzleti tippek

Új tender az eredetiség vizsgálatokért

A kiíró Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó Hivatala visszavonta a gépjárművek eredetiségvizsgálatára kiírt közbeszerzési pályázatot – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Urbán György, a hivatal vezetője -, s hamarosan új, a közösségi értékhatárt meghaladó, tehát nemzetközi közbeszerzési eljárást írnak ki a szolgáltató(k) kiválasztására. Urbán György szerint e közbeszerzési eljárás visszavonása nem akasztja meg a hatósági eljárás július elsejei bevezetését és így az új (az érintett gépjárművek jelentős részénél a korábbinál alacsonyabb) hatósági árak is érvénybe lépnek majd, erről BM-díjrendelet jelenik meg.

Változás várható ugyanakkor a vizsgálati rendszerben – tájékoztatott a hivatalvezető -, miután a BM az eredetiségvizsgálatra korábban szerződő öt fővállalkozóval felmondta a korábbi szerződését és azt a jelenlegi formájában nem kívánja megújítani, mivel a jövőben nem a fővállalkozókkal, hanem közvetlenül a vizsgahelyekkel kíván megállapodni. Ennek okán a hivatal hamarosan tájékoztatót és szerződéstervezetet küld ki az eredetiségvizsgáló-állomásokat ténylegesen működtető vállalkozásoknak, felajánlva számukra a munkavégzés arányában történő elszámolást. Urbán György szerint a korábbi fővállalkozók így a munkát biztosító szervezetből a munkavégzéshez műszaki támogatást nyújtó szakmai partnerré “fokozódnak le”. Jelenleg ugyanis az ő birtokukban van az az informatikai rendszer, amellyel a vizsgálóhelyek kapcsolatot teremthetnek az BM
Adatfeldolgozó Hivatallal. Ezt a rendszert az eredetiségvizsgálók üzleti alapon bérelhetik majd tőlük.

A hivatalvezető nem tart attól, hogy a korábbi fővállalkozók – akik, mint ismert, konzorciumba tömörülve indultak a korábbi közbeszerzési pályázaton – egységesen megtagadnák az informatikai háttér biztosítását, mivel számukra csak ez jelenthet üzleti bevételt, illetve ők maguk is számos vizsgálóhelyet üzemeltetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik