Üzleti tippek

Tovább növekedett az építőipar

Az építőipari termelés volumene 2004 márciusában kiigazítatlan adatok alapján 16,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 14,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi rendkívül alacsony bázisnál – jelentette a KSH.

Az év első három hónapjában a termelés mintegy ötödével emelkedett 2003 azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése az előző évi jelentős visszaesést követően márciusban harmadával emelkedett.

Megfigyelők szerint tehát egyelőre nem érződik az a visszaesés, amitől a lakáshitelezési feltételek módosítása után tartottak egyes szereplők.

A legalább öt főt foglalkoztató szervezetek termelése január-márciusban valamennyi régióban növekedett. Legnagyobb mértékben a közép-magyarországi és az észak-magyarországi székhelyű szervezetek termelése nőtt (37,2, illetve 24,8 százalékkal).

Az építőipari vállalkozások márciusban 23,2 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. A hó végi szerződésállomány volumene viszont 11,4 százalékkal alacsonyabb a 2003. márciusinál.

Tavaly márciusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4,9 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5,1 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0,8 százalékkal voltak magasabbak.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik