Üzleti tippek

Nyártól razzia a vendéglőkben

A vendéglátóhelyek csaknem egynegyedénél még nem vezették be a május 1-jétől kötelező az ételkészítés minőség ellenőrzését szolgáló HACCP-rendszert. Az állami ellenőrző szervek a nyáron ellenőrzik a rendszer működését, de bűntetések egyelőre még nem várhatóak.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség illetékesei elmondták: az első lépésben alapvetően segítő szándékkal végzik a kontrollt. Szakmai körök szerint közel 52 ezer vendéglátóegység csak mintegy háromnegyed részében működik az ételkészítés kritikus pontjai meghatározását szolgáló minőség-ellenőrzési rendszer, holott annak bevezetésére már így is másfél éves haladékot kaptak az eredetileg tervezett, 2003. január 1-jei időponthoz képest.

Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke úgy véli, a szállodákhoz tartozó vendéglátóegységekben mindenütt működik a HACCP, ám az 1–3 személyes büfékben ezt szinte lehetetlen teljesíteni. A megkívánt minőség biztosításához ugyanis jelentős fejlesztésekre lenne szükség. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ főosztályvezetője szerint annak ellenére, hogy nem minden uniós országban elvárás e rendszer alkalmazása, helyes, hogy Magyarországon kötelező.

A fogyasztóvédelmi hatóság a hagyományos nagyszabású nyári ellenőrző akciója részeként vizsgálja majd a HACCP meglétét – tájékoztatott Kati Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség kommunikációs vezetője. A feltárt hiányosság jellege alapján döntik majd el, hogy annak felszámolására mennyi haladékot adnak. Ezt követően azonban visszatérő ellenőrzés lesz. Ha az érintettek akkorra sem teljesítik az HACCP elvárásait, komolyabb pénzbírság vár rájuk. A büntetés mértéke a becsülhető vendégforgalomtól függ.

Ajánlott videó