Üzleti tippek

Húszmilliárd forint EU-támogatáshoz juthat a turizmus 2006-ig

A magyar turizmus 2006-ig összesen 20 milliárd forint EU-támogatáshoz juthat, a gazdasági tárca nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát készít, hogy ezzel minél jobban kihasználható legyen a támogatási keret – mondta el Pál Béla, a GKM turizmusért felelős államtitkára.

A 2004 és 2006 közötti időszakban az Európai Unió támogatási alapjaiból összesen 20 milliárd forint fejlesztési forrás áll a magyar turizmus rendelkezésére – jelentette be Pál Béla, a gazdasági tárca turizmusért felelős államtitkára szombaton Kiskörén. Ezt mintegy 8 milliárd forint hazai forrás egészíti ki a társfinanszírozás keretében – közölte az államtitkár a Tisza-tavi szezonnyitó médiahajó elnevezésű rendezvényen.

Az Európai Unió 2007 és 2013 közötti finanszírozási időszakában ezek a források hét-nyolcszorosukra nőnek, ami 140-160 milliárd forint pluszt jelent a magyar turizmusfejlesztés számára. A gazdasági tárca nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát készít, hogy ezzel minél jobban kihasználható legyen a támogatási keret.

A vállalkozásoknak nagyobb önrészt kell előteremteniük

Az uniós forrásokra turisztikai vonzerő- és szolgáltatás-fejlesztéssel pályázhatnak az önkormányzatok, nonprofit szervezetek. Az előbbi esetében kastély, vár, városközpont felújítására, múzeumfejlesztésre 97,5 százalékos támogatást kaphatnak az önkormányzatok, és 95 százalékos lehet a nonprofit szervezetek támogatása.

A szolgáltatásfejlesztésre, elsősorban szálláshely bővítésére és létesítésre, illetve aktív, például lovas vagy vízi turisztikai beruházások megvalósítására a vállalkozások pályázhatnak: ebben az esetben a támogatás felső határa a beruházás értékének 30-50 százaléka lehet.

A Nemzeti Fejlesztési Terv agrár- és vidékfejlesztési operatív programjában is jelentős források szerepelnek a kistelepülés képének megújítására vagy a falusi turizmus fejlesztésére.

A turizmus készült fel a legjobban az EU-tagságra

Az államtitkár arról is szólt, hogy az Európai Unió polgárai részéről egyre nő az érdeklődés Magyarország iránt, hiszen az év első három hónapjában 12 százalékkal több vendég érkezett hazánkba a tizenötök területéről, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Az érdeklődést jelzi az is, hogy októberben Budapest rendezi meg az Európai Unió III. turisztikai fórumát. Az első két rendezvénynek Brüsszel és Velence adott otthont. Pál Béla szerint a turizmus az az ágazat, amely a leginkább felkészült az uniós tagságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik