Üzleti tippek

Eddig 46 ezren kaptak közösségi adószámot

admin
admin

2004. 05. 24. 00:00

Eddig mintegy 46 ezer adóalany kapott közösségi adószámot. Hivatalból több mint 17 ezren, egyedi kérelem alapján mintegy 28 ezren jutottak az azonosítóhoz.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közleménye szerint a csatlakozás előtt felgyorsult a közösségi adószám igénylése. A belépést megelőző hónapban, vagyis áprilisban annyi egyedi kérelmet nyújtottak be a vállalkozások, mint tavaly augusztustól összesen.

Közösségi adószámot azoknak a vállalkozásoknak kell igényelniük, amelyek más uniós tagországban lévő, közösségi számmal rendelkező adóalanytól olyan terméket vásárolnak, amelyet belföldre értékesítenek.

Szintén szükség van a közösségi adószámra abban az esetben, ha a vállalkozás közösségi adószámmal bíró külföldi adóalanynak értékesít terméket vagy szolgáltatást, vagy ilyen adóalanytól vesz igénybe szolgáltatást – tájékoztat az adóhatóság hírlevele.

A közösségi adószámmal rendelkező adóalany nem lehet éves bevalló. Ebben az esetben az ügyfélnek a közösségi adószám megállapításakori negyedév utolsó napjával adóelszámolást kell készítenie, ezt követően negyedéves vagy havi bevallásra kötelezett.

Az áfáról negyedévente bevallásra kötelezett adózónak – amennyiben számára június 30-ig közösségi adószámot állapítanak meg – az április 1. és április 30. közötti időszakról rendkívüli adóbevallást kell benyújtania.

Nem kell közösségi adószámot kérnie a kizárólag tárgyi mentes tevékenységet végzőknek, az alanyi áfamentes adózóknak, a kompenzációs felárat érvényesítő mezőgazdasági termelőnek, a nem adóalany jogi személynek.

Nincs szüksége ilyen adószámra az evaalanynak sem, ha a közösségen belüli beszerzéseinek összege az előző évben, illetve a tárgyévben nem érte el a tízezer eurót. Kötelező azonban a közösségi adószám a kizárólag tárgyi mentes tevékenységet végzőként bejelentkezett adóalanynak és az evaalanynak közösségen belüli értékesítés esetén.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.