Üzleti tippek

Eddig 46 ezren kaptak közösségi adószámot

Eddig mintegy 46 ezer adóalany kapott közösségi adószámot. Hivatalból több mint 17 ezren, egyedi kérelem alapján mintegy 28 ezren jutottak az azonosítóhoz.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közleménye szerint a csatlakozás előtt felgyorsult a közösségi adószám igénylése. A belépést megelőző hónapban, vagyis áprilisban annyi egyedi kérelmet nyújtottak be a vállalkozások, mint tavaly augusztustól összesen.

Közösségi adószámot azoknak a vállalkozásoknak kell igényelniük, amelyek más uniós tagországban lévő, közösségi számmal rendelkező adóalanytól olyan terméket vásárolnak, amelyet belföldre értékesítenek.

Szintén szükség van a közösségi adószámra abban az esetben, ha a vállalkozás közösségi adószámmal bíró külföldi adóalanynak értékesít terméket vagy szolgáltatást, vagy ilyen adóalanytól vesz igénybe szolgáltatást – tájékoztat az adóhatóság hírlevele.

A közösségi adószámmal rendelkező adóalany nem lehet éves bevalló. Ebben az esetben az ügyfélnek a közösségi adószám megállapításakori negyedév utolsó napjával adóelszámolást kell készítenie, ezt követően negyedéves vagy havi bevallásra kötelezett.

Az áfáról negyedévente bevallásra kötelezett adózónak – amennyiben számára június 30-ig közösségi adószámot állapítanak meg – az április 1. és április 30. közötti időszakról rendkívüli adóbevallást kell benyújtania.

Nem kell közösségi adószámot kérnie a kizárólag tárgyi mentes tevékenységet végzőknek, az alanyi áfamentes adózóknak, a kompenzációs felárat érvényesítő mezőgazdasági termelőnek, a nem adóalany jogi személynek.

Nincs szüksége ilyen adószámra az evaalanynak sem, ha a közösségen belüli beszerzéseinek összege az előző évben, illetve a tárgyévben nem érte el a tízezer eurót. Kötelező azonban a közösségi adószám a kizárólag tárgyi mentes tevékenységet végzőként bejelentkezett adóalanynak és az evaalanynak közösségen belüli értékesítés esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik