Üzleti tippek

Hétfőtől csökkenhet a benzin jövedéki adója

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kedden közzétette a benzin és gázolaj átlagárakat és ennek alapján a diesel jövedéki adója nem változik, benziné viszont literenként 1,6 forinttal csökkenhet hétfőtől.
A Pénzügyminisztériumban elmondták, hogy a törvény valószínűleg csütörtökön jelenhet majd meg a Magyar Közlönyben és a kihirdetést követő harmadik napon lép hatályba. A jogszabályban foglaltak érvényesítéséhez azonban még egy kormányrendeletet is meg kell alkotni, ezt a szerdai kormányülés tárgyalja majd.

Az országgyűlés által hétfőn elfogadott jövedéki törvénymódosítás szerint amennyiben a 95-ös oktánszámú benzin átlagára két egymást követő hétfőn átlagosan eléri a 250 forintot, a jövedéki adó úgy csökken, hogy az áremelkedésből származó áfa-többlet mérsékli azt.

A GKM számításai szerint május 10-én a 95-ös oktánszámú benzin litere átlagosan 250,77 forintba, 17-én pedig 249,89 forintba került. Ezek számtani átlaga 250,33 forint literenként. A módosítás hatálybalépésekor az adócsökkentés mértéke 1,6 forint literenként, így a benzin jövedéki adója 103,5 forintról, 101,9 forintra mérséklődhet, így az áfával együtt a benzin ára literenként 2 Ft-tal csökkenhet.

A Mol hétfői bejelentése szerint a 95-ös ólmozatlan benzin irányára szerdától 254,50 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik