Üzleti tippek

Rosszul működik az EMMA

admin
admin

2004. 05. 14. 00:00

Az egységes magyar munkaügyi adatbázis (EMMA) egyelőre nem működik úgy, hogy azt alkotói megálmodták. Az EMMA működését szabályozó végrehajtási rendelet is hiányzik.

Az interneten történő ügyintézéshez szükséges PIN-kódot még nem kapták meg az azonosítót igénylő cégek, így csak postai úton tudnak eleget tenni bejelentési kötelezettségüknek.

Mivel a munkaadóknak május 1-je után valamennyi új munkaviszony létesítését és megszűnését kötelező bejelenteniük az adatbázisba, gondban vannak a hazai vállalkozások, elsősorban a nagyvállalatok.

Ezeknél a cégeknél naponta akár 7-8 új munkatársat is felvesznek, a PIN-kód hiánya miatt azonban az internetes ügyintézés helyett csak postai úton tehetik meg az új munkaviszony bejelentését. Tehát minden új munkavállaló egy bejelentőlevél megírását és postázást jelenti – mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Ez a bürokratikus helyzet korábbi félelmüket igazolja, miszerint a munkáltatók adminisztrációs terheit növeli az EMMA, előnyt elsősorban a munkaügyi felügyelők szereznek belőle. Rolek szerint a munkavállaló sem jár igazán jól, igaz, azt ellenőrizni tudja, hogy a cég bejelentette-e őt, de azt már nem, hogy rendesen fizeti-e utána a járulékokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.