Üzleti tippek

Rosszul működik az EMMA

Az egységes magyar munkaügyi adatbázis (EMMA) egyelőre nem működik úgy, hogy azt alkotói megálmodták. Az EMMA működését szabályozó végrehajtási rendelet is hiányzik.

Az interneten történő ügyintézéshez szükséges PIN-kódot még nem kapták meg az azonosítót igénylő cégek, így csak postai úton tudnak eleget tenni bejelentési kötelezettségüknek.

Mivel a munkaadóknak május 1-je után valamennyi új munkaviszony létesítését és megszűnését kötelező bejelenteniük az adatbázisba, gondban vannak a hazai vállalkozások, elsősorban a nagyvállalatok.

Ezeknél a cégeknél naponta akár 7-8 új munkatársat is felvesznek, a PIN-kód hiánya miatt azonban az internetes ügyintézés helyett csak postai úton tehetik meg az új munkaviszony bejelentését. Tehát minden új munkavállaló egy bejelentőlevél megírását és postázást jelenti – mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Ez a bürokratikus helyzet korábbi félelmüket igazolja, miszerint a munkáltatók adminisztrációs terheit növeli az EMMA, előnyt elsősorban a munkaügyi felügyelők szereznek belőle. Rolek szerint a munkavállaló sem jár igazán jól, igaz, azt ellenőrizni tudja, hogy a cég bejelentette-e őt, de azt már nem, hogy rendesen fizeti-e utána a járulékokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik