Üzleti tippek

Ősztől gyártják az új Suzukit

A korábbi tervekkel ellentétben nemcsak Magyarországon és Japánban, hanem Indiában és Kínában is felállítják a gyártósorokat. A prototípus nyárra készül el, s a próbagyártás novemberben kezdődhet Esztergomban.

Az egy éve gyártott Ignis piaci sikere után a Magyar Suzuki arra készül, hogy már novemberben megkezdje új sportos kisautójának próbagyártását. Az egyelőre Concept S vagy New Concept Car néven jelölt ötajtós volumenmodell prototípusa nyárra készül el, a sorozatgyártás pedig január után kezdődik. A sorozatgyártás megkezdésével a termelékenység 35 százalékkal javul, az export volumene több mint kétszeresére nő.

A mostani napi 350-ről hatszázra fut fel a gyártott autók száma. Többek között ennek érdekében folyik a tavaly megkezdődött, összesen százmilliárd forintos beruházássorozat, amelyből hatvanmilliárdot ebben az évben használnak fel. Az idei beruházás ugyanakkor négyszáz fős létszámbővítéssel jár együtt, ennek révén az alkalmazottak száma megközelíti a 2300-at. A Suzuki Motor Corp. eddigi magyarországi beruházásainak összege meghaladja az ötszázmillió dollárt.

A fejlesztések egyik eredményeként az év végére eléri a 150 ezer darabot a Magyar Suzuki Rt. két műszakos esztergomi termelőkapacitása, amely egy évvel később már kétszázezer lesz – mondta el Tihanyi Tamás, a Magyar Suzuki Rt. marketingvezetője. Akkortájban kezdődik ugyanis a Fiat és a Suzuki jelenleg fejlesztés alatt álló közös szabadidő-autójának gyártása. A Magyar Suzuki a tavalyi 89 200 után az idén 93 ezer autó kibocsátását tervezi.

Indiában és Kínában is gyártani és értékesíteni fogja jelenleg fejlesztés alatt álló 1,5 literes motorral ellátott kisautóját a Suzuki Motor Corp. – értesült a japán Nihon Keizai Simbun. Kezdetben úgy tervezték, hogy az új kiskocsi csupán az anyacég Kosai üzemében és a Magyar Suzukinál fog készülni. Tihanyi Tamás a híreket megerősítve kiemelte, mindez nem jelenti az esztergomi gyár háttérbe szorulását, hiszen az indiai és a kínai gyártás a helyi piaci igények kielégítésére irányul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik