Üzleti tippek

A turisták helyett a cégek állják a magasabb áfakulcs terheit

A magasabb áfakulcs jelentős többletterheket ró az idegenforgalmi cégekre – hangzott el a parlament szakbizottságának keddi ülésén. A turisztikai vállalkozások a piaci verseny miatt kénytelenek saját forrásból fedezni a különbözetet.

Az áfakulcsok emelése jelentősen rontotta az idegenforgalmi vállalkozások versenyképességét – közölte Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságának keddi ülésén. Elmondta: gondot jelent, hogy a turisztikai cégek már tavaly elkészítették az idei évre vonatkozó ajánlataikat, ezért az év elején bevezetett áfakulcs-változásokat kénytelenek önerőből kifizetni. Hangsúlyozta, hogy az éles verseny miatt nem lehet áthárítani a piacra a többletterhet.

Hétszázezer forintnyi többletkiadás

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke közölte: számításaik szerint a törvényhozás által előírt szabályok betartása az idén havonta mintegy 200 ezer forint többletkiadást okoz a vállalkozásoknak a korábbi évekhez képest. Hozzátette: az áfakulcs 12 százalékról 15 százalékra történő emelése egy átlagos étteremnek 700 ezer forint többletterhet okoz évente.

Nem lesz különbizottság

Lasztovicza Jenő, a bizottság fideszes elnöke arra tett javaslatot, hogy állítsanak fel egy bizottságot, amely segít lobbizni a szakmai szervezeteknek egy “kiszámíthatóbb, átláthatóbb adózási rendszer kidolgozásánál”. Mint mondta “egy olyan kisebb csoportot állítsunk fel, amely részt vesz az egyeztetések koordinálásában”.
A kormánypárti képviselők két tartózkodás mellett leszavazták a javaslatot. Tompa Sándor, a testület szocialista alelnöke elmondta: nincs szükség még egy bizottságra, hiszen a parlamenti szakbizottság fokozott figyelemmel vizsgálja az ágazat helyzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik