Üzleti tippek

Szűk esztendők jöhetnek a Balaton-parton

Az elmúlt három év stagnálása után jövőre már eshetnek a Balaton környéki ingatlanárak. Komolynak tűnő érdeklődőből sok van, a fizetőképes kereslet azonban egyre kisebb: a nehéz megélhetés és a növekvő költségek miatt egyre többen adják el ingatlanaikat.

Aki jó áron szeretné eladni balatoni ingatlanját, az idén még megteheti – mondta helyzetértékelésében Torma Steffi, a Balaton északi partján tevékenykedő Immobilienmarkt Balaton ingatlaniroda irodavezetője. Minden jel arra utal, hogy egy két-három éve kezdődött kereslet-visszaesési hullám tetőzhet az idén: az eddigi lassuló áremelkedés, majd stagnálás után jövőre már az ingatlanok értékvesztésére lehet számítani.

A kedvezőtlen tendencia a nagyobb ingatlanok tulajdonosait érintheti különösen érzékenyen, közülük többen már most csak számottevő – akár 20 százalékot is elérő – árengedmény révén tudnak túladni házaikon. Vevőjelöltek ugyan továbbra is vannak, de legtöbbjük bizonytalan, és megreked a puszta érdeklődés szintjén. Az érlelődni látszó eladási hullám hátterében az irodavezető szerint több tényező állhat. A korábban a Balaton-parti turizmusban és idővel az ingatlanpiacon is meghatározó szerepet játszó külföldi – elsősorban német – tulajdonosok egyre nagyobb számban hagyják el az országot, legtöbbször személyes okokból. Egyrészt érzik a kedvezőtlen fordulat előszelét, de továbbra is sokan hagyják el az országot nyelvi nehézségekre, illetve az otthonosság érzetének hiányára hivatkozva.

A külföldiek mellett a helybeliek is egyre nagyobb arányban hagyják el a magyar tengert. A visszaesett turisztikai forgalom sokak számára nehezítette meg, vagy lehetetlenítette el a megélhetést a Balaton-parton: a szezon évről évre rövidül, a fizetőképes vendégek száma pedig folyamatosan csökken. A romló tendencia a vendéglátó-ipari egységek ingatlankínálaton belüli növekvő arányában is jól nyomon követhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik