Üzleti tippek

Evásoknak nem jár kompenzációs felár

Az áfa-törvény előírásai szerint a felvásárlónak csak a mezőgazdasági tevékenységet folytató különleges jogállású adóalany részére kell kompenzációs felárat fizetnie.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó mezőgazdasági tevékenységet végező egyéni és társas vállalkozások nem kaphatnak kompenzációs felárat, mert nem alanyai az áfa-törvénynek – közli legutóbbi hírlevelében az Adó- é Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal.

Az eva-törvény 2004. január 1-jétől hatályba lépett módosításával 2003-ban és 2004-ben azok az egyéni és társas vállalkozások is bekerülhetnek az evakörbe, amelyek mezőgazdasági termékeiket felvásárolóknak értékesítették és kompenzációs felárban részesültek.

A változás azt jelenti, hogy az eva-alanyiság választásánál nem kizáró ok az a körülmény, hogy az adózó korábban kompenzációs felárat kapott. Az áfa-törvény előírásai szerint a felvásárlónak csak a mezőgazdasági tevékenységet folytató különleges jogállású, az általános forgalmi adóalany részére kell kompenzációs felárat fizetnie.

A felvásárló ezt a kompenzációs felárat a mezőgazdasági tevékenységet folytató – különleges jogállású – adóalanytól történő felvásárlás esetén előzetesen felszámított adóként érvényesítheti. Azokban az esetekben, amikor a felvásárló mégis fizet kompenzációs felárat az eva-alanyként mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vagy társas vállalkozásnak, akkor a felvásárló ezt a kompenzációs felárat előzetesen felszámított adóként nem veheti figyelembe.

Ajánlott videó