Üzleti tippek

Európa visszafogja a mezőgazdasági exporttámogatásokat

Az Európai Unió felajánlotta, hogy eltörli a mezőgazdasági termékek exportjának támogatását és engedékenyebb lesz az úgynevezett szingapúri-kérdések ügyében, hogy kimozdítsa a holtpontról a WTO kátyúbaragadt tárgyalásait.

Pascal Lamy, az EU kereskedelmi megbízottja és Francz Fischler mezőgazdasági biztos levelet írt a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) 148 országának, amelyben az EU ígéretet tesz a mezőgazdasági exporttámogatásának eltörlésére – jelentette a Reuters. Ausztrália az exportőr országok nevében máris üdvözölte a lépést, a saját farmereit eltökélten támogató Franciaország mezőgazdasági minisztere viszont tiltakozott és kijelentette, hogy a tárgyalódelegációnak erre a lépésre nincsen mandátuma.

Lamy és Fischler azt is megígérték levelükben, hogy az EU engedékenyebb álláspontot fog képviselni a számára fontos, úgynevezett szingapúri-kérdésekben: a befektetések szabad áramlásában, a szabadpiaci verseny kérdéseiben, a kormányzati közbeszerzések átláthatóságának követelésében és a kereskedelmi akadályok lebontásában. Az európaiak engedékenységére azért volt szükség, hogy kimozdítsák a holtpontról a WTO-tárgyalások dohai fordulóját, amely a többi tagország, különösen az afrikai nemzetek ellenállása miatt akadt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik