Üzleti tippek

Tönkremehetnek a kisboltok a szigorú uniós előírások miatt

A Kisiparosok Országos Szövetsége amiatt aggódik, hogy a szigorú uniós előírások teljesítése megoldhatatlan feladat élé állít egyes kiskereskedőket és vendéglátósokat. Az ÁNTSZ ígéri, hogy megértő lesz a szabályok számonkérésekor. Az érintettek egy része viszont túlzónak tartja az előírásokat.

Nagyon sokan úgy érzik, hogy nem fognak tudni eleget tenni az EU-s követelményeknek – tájékoztatta a Krónikát Petrus Istvánné, a KISOSZ i titkára. Szerinte nagy terhet jelent az unióban kötelező élelmiszer-és vendéglátóipari minőségellenőrzési rendszer a kisboltoknak. Ezek attól mehetnek tönkre, hogy az üzletre vonatkozó műszaki, szociális, egészségügyi és munkavédelmi előírásokat képtelenek lesznek betartani.

A legnagyobb gondban az úgynevezett garázsboltok tulajdonosai lesznek, miután nagy többségük kényszervállalkozó, tőkeszegény és jelen helyzetben kevésbé juthatnak kedvezményes hitelhez is, nem beszélve arról, hogy vissza nem térítendő támogatást nem is kaphatnak, hiszen ez a jelenlegi gazdasági helyzetben elképzelhetetlen.

A megyei titkár úgy fogalmazott: ezek a kisboltok nincsenek felkészülve, a kényszerítő feltételeknek nem felelnek meg, ezért be is zárhatnak. Arról nincs adat, hogy Szabolcsban hány ilyen kis üzlet van, de az biztos, hogy nagyon sok – mondta Petrus Istvánné, a KISOSZ megyei titkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik