Üzleti tippek

Jelentősen javultak az üzleti és fogyasztói várakozások

Az üzleti várakozások jelentősen, a fogyasztói várakozások kissé javultak az idén áprilisban, a GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke mínusz 10,9 pontra emelkedett az egy hónappal korábbi mínusz 14,6 pontról – áll a GKI Gazdaságkutató Rt. – az EU támogatásával – végzett felmérésében.

Az üzleti bizalmi index mínusz 2,9 pontra nőtt a márciusi mínusz 7,3 pontról, három éve volt az áprilisihoz hasonlóan kedvező. Különösen sokat javult az ipari cégek várakozása, a termelés jelenlegi és várható helyzetét, s a rendelésállományt is lényegesen optimistábban látták, mint márciusban. Hasonlóan kedvező irányban módosult az építőipari vállalkozások véleménye is, amelyek a foglalkoztatásban is bővülésre számítottak.

Javult a kereskedelmi cégek véleménye üzletmenetükről, élénkült megrendelési politikájuk. A fogyasztói bizalmi index a 2003 nyári zuhanást követően fél éven át stagnált, illetve kissé csökkent, áprilisban viszont augusztus óta első ízben emelkedett, s ezzel idei legkedvezőbb értékét érte el. A fogyasztói bizalmi index mínusz 33,8 pont volt áprilisban a márciusi mínusz 35,5 pont után.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket áprilisban a márciusinál kedvezőbbnek látták, s a következő 12 hónapban e tendencia erősödésére számítottak. Áprilisban az előző havinál érezhetően alacsonyabb ütemű áremelkedést érzékeltek, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik ugyancsak mérséklődtek. Ezzel szemben a munkanélküliségre vonatkozó várakozások lényegében nem változtak.

A lakosság vásárlási kedve emelkedett az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások szintén optimistábbak lettek. Tovább csökkent viszont azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik