Üzleti tippek

Közbeszerzés: nemzeti elbánás

Nemzeti elbánásban részesülnek a magyar kis- és középvállalkozások az uniós tagállamok közbeszerzési piacán, ami igazán örömteli. Az viszont kevésbé, hogy hasonló elbánásban részesülnek nálunk az uniós cégek, vagyis nem lehet a hazai vállalkozásokat előnyben részesíteni.

A közbeszerzési piacon a versenyhelyzet tovább fokozódik. A hazai kis- és középvállalkozások a törvény szerint nem részesíthetők előnyben más vállalkozókkal szemben, ami rontja nyerési esélyeiket. Az némi vigaszt jelent számukra, hogy a közbeszerzést kiírók jóindulata esetén esélyeik sokat javulhatnak: ha ugyanis az eljárás lehetővé teszi a részekre történő ajánlattételt, a harmadik személlyel való továbbszerződési kötelezettséget, máris kedvezőbb helyzetbe kerülnek. Sok múlik az ajánlattevőkön is: azon, hogy hajlandók-e bevonni alvállalkozókat, széles körben kis- és középvállalkozásokat.

Közbeszerzések típusai:

– a közösségi értékhatárokat elérő vagy meghaladó értékű közbeszerzések,
– a nemzeti közbeszerzési értékhatárokat elérő vagy meghaladó értékű közbeszerzések,
– egyszerűsített közbeszerzések.
Közbeszerzési eljárások:
– nyílt eljárás (open procedure),
– tárgyalásos eljárás ( negotiated procedure)
– meghívásos eljárás (restricted procedure).

Ugyanakkor az is tény: a magyar kis- és középvállalkozások egy része még mindig olcsóbban termel, s főleg nyújt bizonyos szolgáltatásokat, mint nyugati versenytársaik. Ezért érdemes mind nagyobb számban részt venniük az uniós tagállamok szervezetei által kiírt közbeszerzési pályázatokon. Ugyanakkor azt sem árt tudni a magyar kkv-knak, hogy az egyes uniós tagállamokban a közbeszerzésekhez kapcsolódó szabályok eltérnek egymástól. Vagyis nem csak az uniós joganyagot, hanem az egyes tagállamok közbeszerzési eljárásait szabályozó jogszabályokat is át kell tanulmányozni az ajánlattétel előtt.

A tagállamokban egyébként közösségi szinten kötelező bizonyos értékhatár feletti állami megrendelések közbeszerzési pályáztatása. A pályázati felhívást, a közbeszerzési eljárás végeredményét az unió hivatalos közlönyében (Official Journal) teszik közzé. A kiírásokat feltétlenül érdemes figyelni a hazai kkv-knak, amelyhez segítséget is kérhetnek: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara helyi szervezeti, vagy a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány hálózati irodái is adnak felvilágosítást ezen témában.

A közbeszerzésekkel kapcsolatos hazai jogorvoslati szabályok is az uniós irányelvekkel teljes összhangban lettek megalkotva. Ezzel kapcsolatban új jogintézményeket is bevezettek: a békéltető eljárást, az Európai Bizottság eljárás kezdeményezési jogát és a tanúsítási eljárást. A jogorvoslati eljárás jogosultjai között semmilyen nemzeti alapú hátrányos megkülönböztetés nem tehető. Ha a panaszos fél a felülvizsgálati eljárás során nem ért egyet a nemzeti illetékes hatósággal, akkor a brüsszeli bizottsághoz is fordulhat, amely ha megalapozottnak ítéli a panaszt, akkor eljárást indíthat.

A közbeszerzési eljárásokon indulni kívánó vállalkozások munkáját tervezhetővé teszi, hogy a klasszikus ajánlatkérő szervezeteknek minden költségvetési év elején – először jövő április 15-ig – közbeszerzési tervet kell készíteni, amelyben az adott évre tervezett közbeszerzéseinek jellemzőit kell nyilvánosságra hozni. Ez nem kötelező, csak tájékoztató jellegű, vagyis ettől később eltérhet az ajánlatkérő szervezet, azonban így mégis előre értesülhetnek a vállalkozások a potenciális üzleti lehetőségekről.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik