Üzleti tippek

Cégalapítás: egyszerűsítve

Akad olyan uniós tagállam, ahol 8 nap alatt is elintézik és lehetőség van online cégbejegyzésre is.

A cégalapítás szabályait az egyes uniós tagországok országonként eltérően szabályozzák, nincs egységes társasági jog, bár természetesen vannak e tekintetben is uniós irányelvek. Az fontos szabály, hogy a tagállamok nem tehetnek különbséget a saját állampolgárai és az EU más állampolgárai által alapított cégek között. Van olyan tagállam, ahol három művelet és már meg is történt a cégbejegyezés, máshol ugyanez 28 akadály „átlépését” jelenti. Brüsszel persze figyeli a tagállamokat, s igyekszik arra ösztökélni őket, hogy a cégalapítás útjába minél kevesebb akadályt állítsanak.

Egy kis statisztika
Az EU bővítése miatt 20 százalékkal nő a lakosság száma, de – a fejletlenebb gazdaságok miatt – alig 5 százalékkal nő a gazdasági összteljesítmény – derül ki az EU statisztikai hivatalának adataiból. Az viszont kedvező, hogy a munkaerő átlagos költsége óránként 22,21 euróról 19,09 euróra mérséklődik a bővítéssel. Az átlagos infláció a bővítés ellenére nem változik: marad 2 százalék a 25 tagú EU-ban is. Az átlagos munkanélküliség viszont 1 százalékkal emelkedik. A háztartási javak elterjedtségét tekintve az EU átlagos fejlettsége csökken, de nem sokkal.

Több országban egyébként különböző módon igyekeznek ösztönözni a cégalapítást: hozzánk hasonlóan van ahol az „egyablakos rendszer” működik, s több helyen lehetővé teszik az online cégalapítást is. Várhatóan 2005. januártól erre nálunk is lesz lehetőség. Egy rövidesen elfogadásra kerülő uniós irányelv révén a mainál sokkal egyszerűbben települhetnek át a vállalkozások egyik tagállamból a másik tagállamba. A cégek többnyire adózási szempontokat figyelembe véve döntenek arról, hogy hol érdemes működniük. Az egyszerűsítés miatt növekszik majd a verseny az egyes tagállamok között, hiszen igyekeznek majd a tőke számára kedvezőbb feltételeket teremteni.

A mostani szabályok szerint, ha egy másik tagállamban akar működni egy cég, akkor leányvállalatot, vagy fióktelepet kell létrehoznia, vagy akár teljesen át is települhet. Az új szabályozás szerint nem kell megszüntetni a céget az egyik tagállamban, s újat alapítani a másikban.

A cégeknek a levélpapírjaikon, a megrendelőlapjaikon fel kell tüntetniük, hogy:
– melyik cégbíróságon tartják nyilván a társaságot,
– mi a társaság formája,
– hol van a cég székhelye,
– ha felszámolás alatt áll, akkor azt is.

Három új társasági formát hozhatnak létre a cégek a csatlakozást követően. Az egyik az Európai Gazdasági Érdekegyesülés, amely a társaságok és a magánszemélyek együttműködésének olyan formája, amely főleg a kis- és középvállalkozások közösségi szintű megjelenéséhez biztosít kereteket, s elősegíti az egymás közötti, határokon átnyúló kooperációt. Tagjai uniós természetes személyek, jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok lehetnek.

Legfontosabb jellemzőjük, hogy nem nyereségcentrikusak, hanem az a céljuk, hogy tagjaik tevékenységét fejlesszék, eredményességüket növeljék. Az Európai Társaság – a másik új cégforma – tipikus európai részvénytársaságot jelent, vagyis bármely tagállamban alapítható és tevékenységét bármely tagállamban folytathatja. Alaptőkéje minimum 120 ezer euró lehet. Ez a cég is egy tagállamban adózik az összes jövedelme után. Az európai szövetkezet – a harmadik típusú új cégforma – tagjai önállóságukat megtartják, főleg bizonyos áru szállítására vagy szolgáltatások nyújtására szövetkeznek.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik