Üzleti tippek

Bővül az uniós állásközvetítő rendszer

Az új tagországok adatainak felvitelével, az egyes nemzeti nyelvek használatát biztosító forma kialakításával fejlesztik tovább jelenleg az európai állásközvetítő rendszert, ezt a munkát május során végzik el Brüsszelben illetve a tagállamokban – közölte a Foglalkoztatási Hivatal.

Még nem teljes körűen ugyan, de már most is elérhető az adatbázis magyar nyelven, az europa.eu.int/eures internetes címen. A nemzetközi állásközvetítő rendszerben eddig az EU tagállamain kívül részt vett Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc, ez a kör bővül most az új tagállamokkal.

Az adatbázisban az egyes országok munkaerő piaci szervezetei által nyilvántartott állásajánlatok, munkaadói elvárások szerepelnek. Bekerülhetnek az adatbázisba a munkavállalói önéletrajzok is, így a munkáltatók szintén válogathatnak a kínálatban.

Az adatbázis továbbá részletes tájékoztatást nyújt az egyes országok munkavállalási, adózási, társadalombiztosítási szabályairól. Az adatbázisban történő eligazodást, a munkaadók és munkavállalók kapcsolatfelvételét, az állások betöltését az egyes országokban tanácsadói hálózatok segítik.

Magyarországon is kiépült már ez a hálózat. A Foglalkoztatási Hivatalban egy menedzser fogja össze a munkát, a hét statisztikai régióban illetve a fővárosban és környékén összesen tíz tanácsadó, valamint a 173 helyi munkaügyi kirendeltség mindegyikében egy-egy munkatárs segíti a nemzetközi adatbázis hasznosításával az álláskeresést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik