Üzleti tippek

Átrendeződhet az élelmiszerpiac

Az élelmiszerpiac átrendeződésére számít Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az elkövetkező egy-másfél évben.

Az agrártárca irányítója csütörtökön Budapesten egy, az agrár- és az élelmiszergazdaság vezetői számára tartott szakmai konferencián aláhúzta: míg az Európai Unió országaiban átlagosan az emberek élelmiszerre jövedelmük 17 százalékát fordítják, addig Magyarországon ez az arány 37 százalék.

A miniszter rámutatott, hogy a magyar élelmiszeripar rendkívül árérzékeny, tehát az az élelmiszer-feldolgozó számíthat árujának sikerére, amely olcsóbban kínálja azt. Ezért a miniszter úgy vélte, hogy Magyarországon az elkövetkező időben jelentős mértékben növekedhet az olcsó, más országból behozott áruk aránya. Ezzel a kihívással a magyar élelmiszergazdaságnak egységesen meg kell küzdenie – mondta a szaktárca vezetője.

Németh Imre utalt arra, hogy a magyar agráriumból és élelmiszeriparból származó termékeknek új piacokat kell szerezni, ezért az elkövetkező hónapokban a miniszter a végbemenő struktúraváltás nyomán regionális élelmiszerpiac átrendeződésre számít a térségben. Jelezte, hogy exporttámogatásokat ugyan nem lehet adni, de az unió különböző piaci támogatásaira pályázhatnak a magyar cégek is és ezzel több kedvezőtlen piaci hatás is kivédhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik