Üzleti tippek

Maradhat-e az eva?

A csatlakozással ismét felszínre került a kérdés: túléli-e az uniós taggá válást a kisvállalkozások számára múlt évben elindított adónem, az egyszerűsített vállalkozási adó, az eva. Brüsszel vizsgálja az adónemet, de hivatalos álláspont még nem született.

Az uniót azért érdekli az eva konstrukciója, mert a vámbevételek mellett a közösségi költségvetés másik jelentős bevétele a tagállamok általános forgalmi adóbevételnek százalékában meghatározott összege illeti. Az úgynevezett harmonizált áfaalapnak az idén e fél százalékát kell átutalni a brüsszeli kasszába. Mivel az evában az adózó áfás számlát állít ki, de az áfát nem kell befizetnie – legalábbis nem ezen a címen fizeti be – az adóhivatalnak, ezért csökken az uniós tagdíj alapját képező áfaalap is.

Az unió vonatkozó direktívája egyébként ad lehetőséget egyszerűsített adómegállapítási és -beszedési szabályok (például átalányadózás) alkalmazására, de azzal a kikötéssel teszi lehetővé, hogy alkalmazásával az adómérték nem csökkenhet. Burány Sándor munkaügyi miriszter arra emlékeztet, hogy az unió már korábban, annak bevezetésekor is vizsgálta az eva konstrukcióját, és nem kifogásolta azt. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy nem a munkaügyi tárca, hanem a Pénzügyminisztérium a témafelelős, így vélhetően a PM szakembereinek kell eloszlatniuk az esetleges brüsszeli aggályokat. A PM közigazgatási államtitkára, Terták Elemér szerint nem fenyegeti veszély az evát és az uniót sem, hiszen hazánk időben teljesíti majd az EU-t illető áfabevételeket. Ugyanakkor elismerte, hogy van némi fenntartás az unió részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik