Üzleti tippek

Hétvégén az egész ország ünnepelt

Százezrek ünnepelték a hétvégén tíz ország, köztük Magyarország uniós csatlakozását. A bővítés vegyes visszhangot kapott Európában.

Magyarország hét volt kommunista országgal, valamint Máltával és Ciprus görög ciprióták által lakott déli részével vált az Európai Unió tagjává szombaton nulla órakor. Az Európai Közösséget megalapító Római Szerződés 1957-es aláírása óta a mostani a szervezet ötödik, minden eddiginél nagyobb szabású bővítése, amelynek eredményeként az EU 25 tagúvá vált.

Az unió hivatalos ünnepségét a soros EU-elnökségnek otthont adó ír fővárosban, Dublinban tartották, ahol a 25 tagország állam-, illetve kormányfői, többek között Medgyessy Péter magyar miniszterelnök méltatták a bővítést. A bővítés alkalmából tűzijátékot is rendeztek az ír fővárosban, amelyre mintegy harmincezren voltak kíváncsiak.

Medgyessy Péter miniszterelnök szombaton Dublinban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Magyarország jól fog élni azokkal az esélyekkel, amelyeket EU-csatlakozásával kapott. A kormányfő magyar újságíróknak nyilatkozva utalt arra, hogy ez már több olyan országnak sikerült, amelyek korábban váltak az unió tagjává. “Ezért a következő időszak természetesen arról fog szólni, hogyan használjuk ki az esélyeket” – mondta. Medgyessy Péter szerint ennek legnehezebb része az lesz, hogy Magyarországnak meg kell szoknia, hogyan lehet dolgozni és teljesíteni ebben az új környezetben.

“A legnagyobb kihívás az, hogy sok jó tervünk legyen” – mondta a miniszterelnök. Arra biztatta az érintetteket – önkormányzatokat, vállalkozókat, gazdálkodókat – hogy engedjék szabadjára a fantáziájukat ennek érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik