Üzleti tippek

Erősödik a civil fogyasztóvédelem

Ahhoz, hogy megfeleljenek az új kihívásoknak az EU-hoz csatlakozó országok fogyasztóvédelmi szervezeteinek támogatásra van szükségük – közölte az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) az Európai Unió fogyasztóvédelmi civil szövetsége (BEUC) és a fogyasztók világszervezete közös felmérésének megállapítását.

Az EU-hoz most csatlakozott országok fogyasztóvédelmi szervezetei azt remélik, hogy nagyobb hatással lehetnek az EU politikájának alakítására, a közösség fogyasztókat érintő törvényhozásának figyelemmel kísérésére – állapítja meg a felmérés. A csatlakozó országokban a legtöbb szervezet az élelmiszerárak azonnali növekedését várja, ami negatív hatással lesz a vásárlókra. Emellett úgy látják, hogy az élelmiszergyártók többsége eleget tud tenni az EU követelményeinek.

Az OFE közlése szerint az Európai Unióban több fogyasztóvédelmi téma is napirenden van. Ezek közül az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a BEUC nem igazán elégedett a fogyasztói hitelekről szóló európai parlamenti szavazás eredményével, mivel néhány területen nem sikerült eredményt elérni. Ilyen például, hogy a házaló ügynökök továbbra is kínálhatnak fogyasztói hiteleket. A fogyasztóvédők kifogásolják azt is, hogy a szellemi és ipari tulajdon kérdésének rendezése során nem tesznek különbséget az egyéni fogyasztó és az ipari hamisítók között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik