Üzleti tippek

Egyszázaléknyi magyar dolgozna az EU-ban

Ok nélkül félnek az uniós tagállamok attól, hogy a magyar munkaerő ellepi az ottani piacokat – állítja Vadász Péter, a Munkaadó és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. A felmérések azt mutatják, hogy a hazai dolgozók csupán egy százaléka szándékozik külföldön munkát vállalni.

Egy közelmúltban publikált uniós felmérés szerint, amelyről a Piac és Profit számolt be, hazánk a felsőoktatás megtérülésében a legjobbak közé tartozik. Mint Vadász Péter, a Munkaadó és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke elmondta egy felsőfokú képesítéssel rendelkező munkavállaló a kétszeresét keresi a középfokú végzettségűnek. Ugyanakkor a szakember hozzátette, hogy nagyfokú az aránytalanság a képzési rendszerben. Szerinte a középfokú képzés jóformán kiürült az utóbbi időben.

A versenyképességet egyébként nagyban meghatározza az adóterhelés mértéke és a munkaerőköltség is. Ez utóbbiban némi versenyelőnyünk van. Az EU átlaga 22,5 euró, míg a minimálbér 20 euróra rúg. A magyar munkaerő ára viszont csupán négy euró. Csehországban, Lengyelországban és Csehországban is többe kerülnek az ottani munkavállalók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik