Üzleti tippek

Több cigaretta és bor hozható be a csatlakozás után

Május 1-jétől az unió területéről Magyarországra érkezők jövedéki cikkekből az eddiginél többet hozhatnak magukkal. Cigarettából a mostani négyszerese, 800 szál, borból 2 helyett 90 liter tartozhat az úti csomagba.

Néhány nap múlva valósággá válik a vámhatárok lebomlása, s ez kézzelfogható változást hoz a külföldre indulók, illetve hazatérők életébe. A legfontosabb változás az lesz, hogy az unió területén ugyanúgy közlekedhetünk, mint az ország határain belül. Több termék esetében azonban fennmaradnak a mennyiségi korlátozások. A kényes, magas adótartalmú jövedéki cikkek forgalmát az uniós országok is megkülönböztetett figyelemmel kísérik, ám a megkötések korántsem olyan szigorúak, mint a jelenleg még érvényben lévő szabályok. Most például cigarettából 200 szálat lehet behozni Magyarországra, május elsejétől ennek négyszeresét. Borból most két liter, szombattól 90 liter az engedélyezett mennyiség, csakúgy, mint a legtöbb uniós ország esetében.

Az egyes tagállamok ettől eltérő korlátozást is megállapíthatnak, így célszerű az utazás előtt az érintett nagykövetségeknél tájékozódni – mondta lapunknak Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője. Dániába például csak 300 szál cigarettát és mindössze 1,5 liter tömény alkoholt vihetnek magukkal a beutazók, vagyis jóval kevesebbet, mint a máshol megengedett mértékek. 

Elvileg senki sem ellenőrzi, hogy valóban csak a meghatározott mennyiségű árut viszi-e magával az utazó. Jó azonban tudni: a vámhatárok lebontása és a behozott termékekhez kapcsolódó vámeljárások megszűnése nem jelenti azt, hogy a forgalom ellenőrzésére nincs lehetőség – hívta fel a figyelmet a szóvivő. Az ellenőrzés szúrópróbaszerűen történik. Mindenkinek fel kell készülnie, hogy bárhol az unióban az adott ország vámhatóságának mobil egységei megállítják és átvizsgálhatják az autónkat.

A harmadik, tehát unión kívüli országokból érkezőkre azonban szigorúbb szabályok vonatkoznak. Cigarettából például csak 200 szál hozható be, borból két, párlatokból egy liter a megengedett mennyiség. Ebbe a korlátozott körbe tartozik a parfüm is, amelyből 50 grammnyi hozható be vámmentesen, ugyanakkor kölniből akár negyed liter is lehet a személyes holmink között.

Az viszont, hogy egy-egy unión kívüli országba milyen mennyiségben vihetők be ezek a termékek, továbbra is az ott életben lévő nemzeti szabályozás határozza meg. Vagyis utazás előtt erről is érdemes tájékozódni.

A fizetőeszközök harmadik országba történő kivitelét, behozatalát is előírások szabályozzák. A közösség területének elhagyásakor, illetve oda történő belépésünk alkalmával amennyiben 15 ezer eurót (ennek megfelelő összegű bármilyen valutát), vagy annál nagyobb összegű készpénzt (bankjegy, pénzérme, postai, utazási csekk, illetve minden átruházható értékpapír vagy pénzpiaci eszköz) tartunk magunknál, a határátlépésünkkor egy formanyomtatvány kitöltésével kötelesek vagyunk ezt bejelenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik