Üzleti tippek

Egyezség: a szlovákok is termelhetnek tokajit

Megegyezett Magyarország Szlovákiával a tokaji névhasználati vitában, és a felek a megállapodást várhatóan még a héten eljuttatják Brüsszelbe – jelentette be a mezőgazdasági bizottság előtt Németh Imre. Az agrártárca vezetője ezt olyan kompromisszumként értékelte, amelynek révén zárt borvidék jöhet létre. Közös lesz a minőség-ellenőrzés, a marketingmunka, és a jogi feltételek is, mivel Szlovákia vállalta, hogy a magyar bortörvény rendelkezéseit beépíti saját szabályozásába. A szlovák fél a kétputtonyos aszút rövid időn belül kivonja a piacról, és édes szamorodniként értékesíti.

A két ország közötti konfliktust az okozta, hogy a borvidékhez eredetileg tartozó, 100-120 hektáros terület helyett a szomszédos ország 900 hektárt akart elismertetni tokajiként. Szlovákiába eredetileg három borvidéki község került át. Németh közölte, az egyezség szerint Szlovákia 565 hektáron termelhet, ami a magyar borvidék 10 százalékának felel meg. Az 565 hektár tulajdonképpen a három település által közbezárt területet jelenti, amelyet magyar szőlősgazdák művelnek – tette hozzá.

Az FVM újabb egymilliárd forintot kapott a költségvetési tartalékból a csatlakozáshoz szükséges intézményi létszámfejlesztésre és a határállomások működtetésére – jelentette be a miniszter. Tájékoztatása szerint a gazdálkodók május 15-től igényelhetik az uniós közvetlen kifizetésekhez rendelt nemzeti kiegészítésből finanszírozott, 46 milliárd forintnyi “támogatási” előleget. Erről még a februárban demonstráló gazdákkal egyezett meg a tárca. Egy bírálóbizottság a napokban választja ki, hogy a nyolc bejelentkezett pénzintézet közül melyek hajtják végre az akciót. A költségvetésben erre a célra nincs forrás, ezért a minisztérium a kiutalást faktoringügylettel bonyolítja le, amelyért a termelőknek a támogatási öszeg négy százalékát elérő díjat kell fizetniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik