Üzleti tippek

Lecsúszóban Magyarország

Középmezőny. Annak is inkább az alja. Ma Magyarországnak csupán eme tájékra futja a nemzetközi gazdasági szervezetek régiós versenyképességi ranglistáin. A legújabb ünneprontó a World Economic Forum (WEF), amely tegnap tette közzé legfrissebb versenyteljesítmény-elemzését. A 15 uniós tagországot, kilenc csatlakozót, valamint Bulgáriát, Romániát és Törökországot számba vevő tanulmány szerint hazánk csupán a huszadik a felsorolt országok között a versenyképesség szempontjából, a keleti térségben (plusz Málta) pedig a hatodik. Ma már Észtország, Szlovénia, Lettország, Málta és Csehország is megelőz minket. Kétes dicsőség, hogy az európai uniós tagok közül lehagytuk Görögországot, s szorosan Portugália nyomában járunk.
Magyarország lemaradása különösen az információs társadalom és a K+F (kutatás és fejlesztés) területén számottevő: mindkét részterületen csupán öt országot előzünk meg. Jól állunk viszont a pénzügyi szolgáltatások színvonalának szempontjából: e téren csupán Észtország és Málta jár előttünk. Meg persze Görögországot leszámítva a tizenötök közül mindenki.

A régiós lista élén Észtország áll: a balti kistigris versenyteljesítménye szempontjából Spanyolországot, Olaszországot, Portugáliát és Görögországot is megelőzi. Az észtek különösen az információs társadalom kiépítésében jeleskednek, e területen még Franciaországot és Ausztriát is lehagyták. Az Európai Unió legversenyképesebb állama a WEF szerint Finnország, amelyet Dánia, Svédország, majd Nagy-Britannia követ. Meglepő az ötödik Hollandia és a hatodik Németország gyengébb teljesítménye, s Írország 11. helye is meghökkentő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik