Üzleti tippek

Kinek lehet uniós adószáma?

Az állami adóhatóság törvényi felhatalmazás alapján 2003. augusztus 1-je után hivatalból állapított meg közösségi – uniós – adószámot az Európai Közösség tagállamaiban illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatban álló magyar adózók számára.

Az uniós adószámok kiadása – megállapítása – a szükséges esetekben folyamatosan és kérelemre történik a körzetközponti jegyzőknél, a cégbíróságokon illetve az APEH-nál.

A közösségi adószám hivatalból történő megképezése azon működő és általános forgalmi adó (áfa) fizetési kötelezettséggel és levonási jogosultsággal rendelkező, vállalkozási tevékenységet végző adózókat (beleértve az egyszerűsített vállalkozói adó (továbbiakban: eva) hatálya alá tartozó adózókat is) érintette, akik/amelyek az Európai Közösség bármely tagállamában illetőséggel rendelkező adózóval fennálló kereskedelmi kapcsolatuk tényét az áfa-bevallásuk megfelelő sorában szerepeltették.

Hivatalból 17687 adózó kapott közösségi adószámot, ebből 16341 gazdálkodó szervezet, illetve 1346 egyéni vállalkozó, egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozó, valamint adószámos magánszemély.

A 17687 -ból 107 volt az evás, nekik tavaly december 22-ig meg kellett szüntetniük közösségi adószámukat, amennyiben a 2004. évben is eva alanyként kívánták teljesíteni adófizetési kötelezettségüket.

Amennyiben az eva alany közösségi adószámot kér, a jogszabályok szerint megszűnik az eva alanyisága a közösségi adószám megállapításának napját megelőző nappal, míg a törvény által előírt közösségi adószám használat esetén azzal a nappal, amely a kötelező adószám megállapítás napját megelőzné.

Természetesen az adózók egyedi kérelme alapján jelenleg és a jövőben is lehetőség van közösségi adószám megképezésére. Az adószámmal nem rendelkező – cégbejegyzésre kötelezett – illetve vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet végző adózók a cégbíróságon valamint a körzetközponti jegyzőnél történő bejelentkezésükkel egyidejűleg kérhetik az uniós adószámot.

A közvetlenül az APEH-nál bejelentkező egyéni vállalkozók a hatályos
‘101, a cégbejegyzésre nem kötelezett szervezetek pedig a ‘201 jelű adatbejelentő nyomtatványon kérhetnek közösségi adószámot.
A már működő (adószámmal rendelkező) adózóknak az adóhatóság hatályos változásbejelentő lapokon biztosította közösségi adószámuk igénylésének lehetőségét, mely 2004-ben a működés formájától függően a 04102, 04102/E, 04202, 04202/T jelű.
Az említett nyomtatványok megvásárolhatóak nyomtatványboltokban, illetve a könnyebb elérhetőség érdekében kitölthetőek az APEH internetes honlapján is, majd a nyomtatás után az adózó kézjegyével hitelesítve eljuttathatóak az illetékes APEH igazgatósághoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik