Üzleti tippek

Csillag dinamikus fejlődésre számít

Az idei évben a területi fejlődés várhatóan a korábbi években tapasztalt, dinamikus szintre emelkedhet. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter az Országgyűlés Területfejlesztési Bizottságának keddi ülésén azt is elmondta: a növekedéshez figyelembe kell venni a nemzeti és az európai uniós forrásokat is.

Csillag István szerint, ami a gazdasági tárca által kezelt programokat illeti, Magyarország maradéktalanul ki fogja használni a rendelkezésre álló európai uniós forrásokat. “A mi szemünk előtt a csatlakozás finn példája lebeg, ahol az első évben is mintegy 80-90 százalékos lehívási arányt értek el” – tette hozzá a gazdasági miniszter.

A képviselők érdeklődésére Csillag István elmondta: az M6-os autópálya építése a törvényben rögzített határidők szerint halad. A Dunaújváros feletti szakasz építési munkálatai még az idén megkezdődhetnek, a város alatti rész kivitelezésére pedig még az idén várhatóan kiírják a pályázatot – tette hozzá.

Az uniós forrásokról szólva a miniszter közölte: a 2006-ig tartó költségvetési évet már lezárták. Ezért a magyar kormány azzal számol, hogy 2007-2013 között a Magyarországra irányuló uniós forrás a mostani többszörösére emelkedhet.

Évente csökkentenék az iparűzési adó

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a bruttó hazai termék és az infláció figyelembevételével számításokat végzett a helyi iparűzési adó maximális mértékének évente 0,2 százalékponttal történő csökkentésére.
A számítás szerint az iparűzési adó 0,2 százalékponttal történő csökkentését évente 1,1-1,2 százalékkal növekvő mértékben ellentételező helyi nyereségadó jelentős tehercsökkentést jelentene a veszteséges vállalkozók számára, hozzájárulna a kis- és középvállalkozói szektor versenyképességének növeléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik