Üzleti tippek

Országos rendezvénysorozat: e-kereskedelemről kkv-knak

A hazai kis- és középvállalkozói szférát erősítheti az a rendezvénysorozat, amely hosszas előkészítés után elindult nagyjából másféléves útjára – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter. Az e-commerce, mint a kkv-fejlesztés eszköze című program azt a célt szolgálja, hogy a kis- és középvállalkozók (kkv) információkat szerezzenek az elektronikus kereskedelem (e-kereskedelem) alapjairól és arról, hogy az hogyan segítheti versenyképességük erősödését. A gazdasági miniszter szerint azért is komoly jelentőségű ez a program, mert hazánkban a távközlési szolgáltatások terén lezajlott fejlesztések ellenére is gyermekcipőben jár az elektronikus üzlet (e-üzlet), az e-kereskedelem

Egymilliárd forint a másfél éves programra

A tájékoztató rendezvénysorozatot két-két millió euróval – vagyis összesen nagyjából egymilliárd forinttal – finanszírozza az Európai Unió Phare-programján és a gazdasági tárcán keresztül a hazai költségvetés. A program három szakaszból áll, és mintegy másfél évig tart, az első fázis kedden kezdődött, és június tizedikén ér véget. A gazdasági miniszter várakozásai szerint az e-üzlet elterjedése segítheti a kkv-k megerősödését és könnyebb kijutását az európai uniós piacokra.

Ebben az időszakban 1000-1200 kis- és középvállalkozás ismerheti meg az elektronikus kereskedelem lehetőségeit, valamint kezdheti el saját e-stratégiájának elkészítését. A második fázisban, a várhatóan májusban megjelenő pályázatok nyertesei – a gazdasági tárca számításai szerint nagyjából kétszáz kis- és középvállalkozás – tanácsadók segítségével részletes e-stratégiát, az azok megvalósításhoz szükséges terveket dolgozhatnak ki. A program harmadik fázisában egy központilag kidolgozott üzleti portálon jelenhetnek meg saját e-stratégiájukkal ezek a kkv-k.

Az e-commerce, mint a kkv-fejlesztés eszköze előadásainak időpontjai
Helyszín           Időpont
Budapest          április 27.
Szekszárd        május 4.
Pécs                 május 5.
Kaposvár          május 6.
Székesfehérvár május 11.
Tatabánya        május 12.
Győr                május 13.
Szombathely     május 18.
Zalaegerszeg    május 19.
Veszprém         május 20.
Nyíregyháza     május 25.
Debrecen         május 26.
Békéscsaba      május 27.
Salgótarján      június 1.
Eger                június 2.
Miskolc            június 3.
Szolnok           június 8.
Kecskemét      június 8.
Szeged           június 9.
Pest megye     június 10.
Forrás: GKM

A projekt keretében igénybe vett oktatási, tréning- és tanácsadói szolgáltatások egy részét a kkv-k ingyenesen, más részét – a jelentős mértékű támogatásnak köszönhetően – igen olcsón vehetik igénybe – húzta alá Csillag István. A miniszter közölte: a program lebonyolítására kiírt kétfordulós közbeszerzési eljárást a KPMG által vezetett konzorcium nyerte meg. A program megvalósulását a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. mint közreműködő szervezet biztosítja, annak monitoringjáért a VÁTI Kht. mint szerződő hatóság felelős – tájékoztatott a minisztérium. A GKM azt is közölte: a programról részletesebb információ a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. weboldalán olvasható.

A mostani uniós tagállamokban húszmillió kkv működik

A kis- és középvállalkozói szektor nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is meghatározó gazdasági jelentőségű – húzta alá Jürgen Köppen. Az Európai Bizottság magyarországi delegációjának vezetője elmondta: a 15 jelenlegi uniós tagállamban összesen húszmillió kkv működik, amelyek az uniós munkahelyek kétharmadát biztosítják.

Az EU-diplomata szerint az egész európai gazdaság versenyképességét szolgálja a kkv-k támogatása, erősítése. Jürgen Köppen szerint az e-gazdaság elterjedése, az e-üzlet eszközeinek és stratégiáinak alkalmazása számos problémára, elsősorban a marketinggel kapcsolatos kihívásokra jelenthet megoldást. Az uniós nagykövet egyetértett azzal, hogy a magyar gazdaság az e-üzlet segítségével könnyebben bekapcsolódhat az európai gazdasági vérkeringésbe.

Több pályázati program szolgálja az e-gazdaság erősödését

A most elindított rendezvénysorozat nem az egyetlen, amely az elektronikus gazdaság elterjedését segíti. A Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági versenyképességi operatív programja (GVOP) keretében működő pályázat, amely a kkv-k részére a vállalaton belüli elektronikus üzleti rendszerek kialakításához nyújt segítséget, 1,2 milliárd forinttal rendelkezik.

A gazdasági tárca a Széchenyi vállalkozásfejlesztési programon belül meghirdetett pályázaton a mikro- és kisvállalkozások interneten való megjelenésének támogatására 350 millió forintos kerettel rendelkezik. A Magyar információs társadalom stratégiája keretében indított kiemelt központi programok egyike, amely a kkv-k elektronikus üzleti és internetes megoldásait támogatja, ebben az évben 500 millió forinttal rendelkezik – tájékoztatott a gazdasági minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik