Üzleti tippek

Ismét szállíthat Amerikába két magyar húsüzem

Visszakapta amerikai exportengedélyét a kapuvári és a pápai húsüzem, miután az ellenőrök mindent rendben találtak a két cégnél. Az Egyesült Államok szakértői két héten át vizsgálódtak Magyarországon.
Ismét exportálhatnak a magyar húsfeldolgozók az Amerikai Egyesült Államokba – jelentette be Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára.

A Magyarországon ellenőrzést végző amerikai raportőrök mindent rendben találtak annál a két húsfeldolgozónál, amely a januári felfüggesztés óta jelezte, hogy Amerikába kívánja áruit szállítani. Így a kapuvári húsüzem és a Pápai Hús Rt. április 24-től készített termékeit ismét értékesítheti az Amerikai Egyesült Államokban.

Az USA január közepén azért függesztette fel az exportáló magyar húsüzemek kiviteli jogát, mert ellenőrei számos, úgynevezett technikai hiányosságot találtak az üzemekben. Az USA Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszerbiztonsági és Felügyeletei Szolgálata április közepe óta csaknem két héten át vizsgálódott Magyarországon, hogy az érintett cégek felszámolták-e a hiányosságokat.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy az év elején nemcsak Magyarországtól vonták meg az USA-ba irányuló export jogát, hanem több más állam beszállítóitól is. Ám csak Magyarország kapta vissza egyedüliként ilyen rövid időn belül az exportjogokat.

Szanyi Tibor beszélt arról is, hogy most csak két üzemet találtak alkalmasnak arra, hogy az USA-ba szállítsanak, ám ha több jelentkező is akad, a magyar állategészségügyi hatóságok megvizsgálják azokat, és amennyiben megfelelnek a követelményeknek, úgy kiadják a számukra szükséges engedélyeket.

Benedek Fülöp, a tárca közigazgatási államtitkára közölte: vasárnap átadták rendeltetésének Nagylakon a növény- és állategészségügyi határállomást. Ezzel teljessé vált az unió leendő magyar külső határszakaszán az állat- és növényegészségügyi ellenőrző határállomások kiépítettsége. Az államtitkár közölte: jelenleg ez 9 határátkelőhelyet jelent, amelyeknél 11 ellenőrzőállomás található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik