Üzleti tippek

A csatlakozók közül a magyar cégek a legfelkészületlenebbek

A szlovén, a cseh és az észt vállalatok érzik magukat legfelkészültebbnek az uniós tagságra. A magyar vállalatok másoknál pesszimistábban ítélik meg jövőjüket az Európai Unió belső piacán, és azok közé tartoznak, amelyek a legmérsékeltebb érdeklődést mutatják az uniós szabályok iránt – derül ki a tíz tagjelölt ország vállalati szféráját érintő felmérésből – írja a Bruxinfo.

A február és április között végzett felmérés szerint a cégek növekvő aránya rendelkezik kielégítő ismeretekkel a közösségi jogszabályokról. 69 százalékuk állítja azt, hogy teljes mértékben vagy részlegesen tájékozott, míg tavaly csak 62 százalékuk mondta ugyanezt. A vállalatok tájékozottsága egyenes arányban nő azok méretével. A nagyobb vállalatok 89 százaléka tartja magát teljesen vagy részben informáltnak a közösségi jogszabályokról, miközben a kis és közepes méretű cégek mindössze 61 százaléka. Az előző évhez hasonlóan a vállalatok 8 százaléka véli úgy, hogy nincs szükségük információra, mivel csak a helyi piacokra termelnek.

Tavaly óta tíz százalékkal (51-ről 41 százalékra) csökkent azoknak a cégeknek a száma, amelyek egyáltalán nem kezdték meg az előkészületeket az uniós tagságra. Arnaldo Abruzzini, az Eurochambres főtitkára szerint nincs ok az aggodalomra, hiszen az üzleti szféra az előző bővítések során is a csatlakozás után fejezte be a szükséges változtatásokat.

A pénzügyi szolgáltatások, a mezőgazdaság és az ipari termelő ágazatok haladnak legjobban az előkészületekkel, miközben az építőipar, az ingatlanpiac, a bérbeadás, az üzleti szolgáltatások és az információs-hírközlési technológiák területén a legtöbb még a teendő.

A magyar cégek körében továbbra is viszonylag mérsékelt érdeklődés tapasztalható az EU-jogszabályokkal kapcsolatos információk iránt – állapítja meg az Eurochambres felmérése. A vállalatok mindössze 62 százaléka rendelkezik információkkal az uniós szabályokról. 18 százalékuk számára teljesen közömbösek az EU-val kapcsolatos információk, ami valamennyi ország közül a legmagasabb arány.

A magyar üzleti szféra a többieknél általában jobban felkészültnek tartja magát az általános uniós követelmények teljesítésére. Ugyanakkor 42 százalékuk azt állítja, hogy még nem kezdte meg az előkészületeket a tagságra. A legtöbben a versenyszabályoktól és a környezetvédelmi előírásoktól tartanak.

A magyar cégek általában kevésbé optimisták társaiknál. Miközben 57 százalékuk derűlátó vagy nagyon optimista (a 10 ország átlaga 59 százalék), 24 százalékuk pesszimista vagy nagyon pesszimista, ami megint csak a legmagasabb arány a 10 ország között. A legtöbben a cégcsődök miatt megugró munkanélküliségtől tartanak, de a szakképzett munkaerő elvándorlás miatt bekövetkező hiánya is gyakori szorongás tárgya.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.