Üzleti tippek

A csatlakozók közül a magyar cégek a legfelkészületlenebbek

admin

2004. 04. 26. 00:00

A szlovén, a cseh és az észt vállalatok érzik magukat legfelkészültebbnek az uniós tagságra. A magyar vállalatok másoknál pesszimistábban ítélik meg jövőjüket az Európai Unió belső piacán, és azok közé tartoznak, amelyek a legmérsékeltebb érdeklődést mutatják az uniós szabályok iránt – derül ki a tíz tagjelölt ország vállalati szféráját érintő felmérésből – írja a Bruxinfo.

A február és április között végzett felmérés szerint a cégek növekvő aránya rendelkezik kielégítő ismeretekkel a közösségi jogszabályokról. 69 százalékuk állítja azt, hogy teljes mértékben vagy részlegesen tájékozott, míg tavaly csak 62 százalékuk mondta ugyanezt. A vállalatok tájékozottsága egyenes arányban nő azok méretével. A nagyobb vállalatok 89 százaléka tartja magát teljesen vagy részben informáltnak a közösségi jogszabályokról, miközben a kis és közepes méretű cégek mindössze 61 százaléka. Az előző évhez hasonlóan a vállalatok 8 százaléka véli úgy, hogy nincs szükségük információra, mivel csak a helyi piacokra termelnek.

Tavaly óta tíz százalékkal (51-ről 41 százalékra) csökkent azoknak a cégeknek a száma, amelyek egyáltalán nem kezdték meg az előkészületeket az uniós tagságra. Arnaldo Abruzzini, az Eurochambres főtitkára szerint nincs ok az aggodalomra, hiszen az üzleti szféra az előző bővítések során is a csatlakozás után fejezte be a szükséges változtatásokat.

A pénzügyi szolgáltatások, a mezőgazdaság és az ipari termelő ágazatok haladnak legjobban az előkészületekkel, miközben az építőipar, az ingatlanpiac, a bérbeadás, az üzleti szolgáltatások és az információs-hírközlési technológiák területén a legtöbb még a teendő.

A magyar cégek körében továbbra is viszonylag mérsékelt érdeklődés tapasztalható az EU-jogszabályokkal kapcsolatos információk iránt – állapítja meg az Eurochambres felmérése. A vállalatok mindössze 62 százaléka rendelkezik információkkal az uniós szabályokról. 18 százalékuk számára teljesen közömbösek az EU-val kapcsolatos információk, ami valamennyi ország közül a legmagasabb arány.

A magyar üzleti szféra a többieknél általában jobban felkészültnek tartja magát az általános uniós követelmények teljesítésére. Ugyanakkor 42 százalékuk azt állítja, hogy még nem kezdte meg az előkészületeket a tagságra. A legtöbben a versenyszabályoktól és a környezetvédelmi előírásoktól tartanak.

A magyar cégek általában kevésbé optimisták társaiknál. Miközben 57 százalékuk derűlátó vagy nagyon optimista (a 10 ország átlaga 59 százalék), 24 százalékuk pesszimista vagy nagyon pesszimista, ami megint csak a legmagasabb arány a 10 ország között. A legtöbben a cégcsődök miatt megugró munkanélküliségtől tartanak, de a szakképzett munkaerő elvándorlás miatt bekövetkező hiánya is gyakori szorongás tárgya.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.