Üzleti tippek

Változó gazdasági környezet – Adó

Áfa – összhangban az unióval
A csatlakozás napjától az uniós tagállamok vállalkozásai közötti kereskedelem közösségen belüli beszerzésnek minősül, amelyre speciális szabályok vonatkoznak. A mainál kicsit liberálisabb lesz az áfalevonás, módosulnak a számlázással kapcsolatos szabályok, s az adó-visszaigénylés feltételei is – lényegében ezek a legfontosabb változások, amelyek az általános forgalmi adóról szóló törvényben május elsejétől érvénybe lépnek.

Spóroljon az adón és a vámon
Sok adót és vámot megtakaríthatnak a cégek, ha a sikeres csatlakozás érdekében gyorsan döntenek: bizonyos intézkedéseket még áprilisban megtesznek, másokat viszont májusra halasztanak – hangsúlyozta adószakértőnk, Szolnoki Béla, a BDO Kontroll Könyvvizsgáló és Adótanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója, aki 15 kedvező intézkedésre hívja fel a vállalkozások figyelmét.

Augusztustól közösségi adószám
Augusztus közepéig kapják meg az adóhatóságtól a közösségi adószámot azok a vállalkozások, amelyek már eddig is üzleti kapcsolatban álltak valamelyik uniós társasággal. Akik nem kapnak, de szükségük van rá, ezt követően igényelhetik az új EU-s adószámot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik