Üzleti tippek

BAZ megyében népszerű volt az internetes adóbevallás

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minden harmadik adózó interneten küldte be személyi jövedelemadó bevallását; a bevallást benyújtók csaknem fele igényelt vissza befizetett adójából, egy adózó átlagosan 56 ezer forintot kapott vissza – hangzott el az APEH megyei igazgatóságának sajtótájékoztatóján Miskolcon.

Kiss Tiborné, az igazgatóság osztályvezetője elmondta: csaknem 140 ezren adtak be személyi jövedelemadó bevallást a megyében, 4 ezerrel kevesebben mint az elmúlt évben.

Az adózók harmada már az internetes programmal töltötte ki és nyújtotta be bevallását. Tavaly minden ötödik, két évvel ezelőtt pedig csak minden tizedik ember választotta ezt a módszert – tette hozzá.
A beérkezett és feldolgozott bevallások 42 százaléka tartalmazott adóvisszatérítést, ennek átlagos összege 55 794 forint volt, mintegy 20 ezer forinttal több, mint a 2002-es adóévben.

“Az APEH a 30 napos visszafizetési határidőt eddig betartotta, késedelmi kamatot nem kellett fizetni” – mondta Kiss Tiborné. Hozzátette: számos bevallás bizonyult hibásnak, ilyen okból 6500 adózónak küldtek felszólító levelet.

“Évek óta visszatérő hiba, hogy az adózó nem írja alá a bevallást, nem nyilatkozik köztartozásáról, tévesen számol, a családi kedvezmény igénybevételekor pedig hiányoznak az eltartottak adatai” – mondta Kiss Tiborné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik