Üzleti tippek

JP Morgan: kistigrisekkel bővít az EU

admin

2004. 04. 13. 00:00

Az EU a csatlakozó országokkal – főleg az azok összesített GDP-értékének 85 százalékát adó négy éllovas kelet-európai új tagállammal, köztük Magyarországgal – olyan gazdasági “tigriseket” vesz fel, amelyek dinamizmusa messze meghaladja a jelenlegi uniós országokét – áll az egyik vezető londoni befektetési ház átfogó elemzésében.

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató londoni részlegének az EU-bővítés előtti utolsó napokra időzített jelentése szerint a jelenlegi 15-ök maguk sem látták előre, hogy az új tagok olyan gazdasági tigrisekké válnak, amelyek éppen tőlük fognak munkahelyeket és beruházásokat elvonni.

A JP Morgan elemzői szerint ennek egyik fő oka az volt, hogy a 2000-ben meghirdetett lisszaboni stratégia – amely szerint az EU-nak 2010-re a világ legversenyképesebb és legdinamikusabb, tudásalapú gazdaságává kellene válnia – kizárólag az Egyesült Államokra összpontosított; kidolgozói oda sem figyeltek a csatlakozó országokra.

A lisszaboni program végrehajtása ráadásul egyértelműen csalódást keltőnek bizonyult: az amerikai gazdaság befogásához az unió éves átlagban, reálértéken 3,0 százalékos gazdasági növekedést tűzött ki maga elé, a JP Morgan számításai szerint azonban a 2001-2004 közötti időszak átlagos éves növekedése az EU-ban nem fogja meghaladni az 1,1 százalékot – áll az új jelentésben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.