Üzleti tippek

Személyivel nem lesz zökkenőmentes az EU-s utazás

“Bizonyos fokú kavarodás” alighanem elkerülhetetlen lesz május 1-je után a jelenlegi és az új EU-tagországok határain – figyelmeztettek kedden az Európai Bizottság illetékesei. Az összesen mintegy hatszázféle úti okmány felismerése ugyanis gondot okozhat a határőröknek, ezért egy darabig még érdemes a személyi mellett vagy helyett az útlevelet is becsomagolnunk – írja a Magyar Hírlap.

Uniós polgárként május elseje után a magyarok személyi igazolvánnyal is beléphetnek bármely tagállamba, illetve Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába és Svájcba. Útlevél elvileg csak a 14 év alatti, személyivel még nem rendelkező gyerekeknek kell. A brüsszeli és a budapesti illetékesek azonban jobbnak látják, ha az útlevelünket is magukkal visszük. Berta Krisztina, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára szerint ez különösen a távolabbi országok, régiók esetében lehet fontos.

Kedden a brüsszeli bizottság is megerősítette: arra utalnak bizonyos jelek, hogy a személyi igazolványos átkeléshez szükséges “technikai” feltételek még nem mindenütt vagy nem teljes mértékben adottak. Vagyis erős a gyanú, hogy a határőrök nem ismernek fel minden okmányt. Nehezíti a felkészülést, hogy a tagországokban összesen százféle személyi azonosító okmány van forgalomban, s ez a szám útlevelekkel, vízumokkal és tartózkodási engedélyekkel együtt nagyjából hatszázra nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik