Üzleti tippek

Április 30-ig még lehet evára jelentkezni

Bizonyos feltételek mellett még bejelentkezhetnek a vállalkozók és a vállalkozások az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá április 30-ig – közölte az APEH.

Az APEH közleménye szerint ez a lehetőség – amelyet az áfa-törvény módosítása nyitott meg – vonatkozik mindazokra, akik 2004-re még nem jelentkeztek be az eva hatálya alá. Ugyancsak élhetnek a lehetőséggel azok, akik 2003. december 22-ig bejelentkeztek az eva hatálya alá, de kérelmüket az APEH kompenzációs felár érvényesítése miatt, vagy a felár érvényesítése és más okok miatt utasította el. Bejelentkezhetnek április 30-ig az eva-körbe azok is, akiknek korábbi kérelmét az adóhatóság először elfogadta, azonban január elsejei hatállyal a kompenzációs felár érvényesítése miatt jogszerűtlennek minősítette.

A bejelentkezéssel egyidejűleg az adózónak meg kell állapítania az eva-alapját és a fizetendő evát, be kell vallania és be is kell fizetnie azt. A 2003-ra benyújtott, az eva-alanyiságot érintő bevallásokat önellenőrzéssel kell helyesbíteni.

Amennyiben az egyszerűsített vállalkozási adó feltételeinek megfelel az adózó, úgy adószámának kilencedik számjegyét az APEH hármas kódjelre változtatja. A változásról levélben tájékoztatják az ügyfeleket, mint ahogy a kérelem elutasításáról is határozatot kapnak azok, akik a feltételeknek nem felelnek meg – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik