Üzleti tippek

Hegymenetben a főváros gazdasága

Március végéig 45 milliárd forint iparűzési adó folyt be Budapesten. Az idén ebből az adónemből csaknem 139 milliárdos bevételt terveznek – áll a Világgazdaságban. A fővárosi adóhatóság vezetője szerint az adatok azt mutatják, hogy a tavalyi visszaesés után ismét élénkül a gazdaság a fővárosban.

Március végéig 45,4 milliárd forint iparűzésiadó-előleget fizettek be a budapesti vállalkozások, ami 12 százalékkal több a tavalyinál. Ez időarányosan is kedvező, megfelel a tervezett 138,8 milliárdnak – tájékoztatta a Világgazdaságot Deli Lajos.

A Főpolgármesteri Hivatal adóügyosztályának vezetője elmondta: az idei terv tartható, de feszített, úgyhogy tovább szigorítják az ellenőrzést és a hátralékok behajtását.

Évek óta tavaly fordult elő először Budapesten, hogy az iparűzésiadó-bevétel nem érte el a tervezettet. Megtorpant az adóbevételek korábbi dinamikus növekedése, a várt 127 milliárd forintnál mintegy hárommilliárddal kevesebb folyt be, bár a vállalkozások száma nem csökkent a fővárosban. Az adóhatóság vezetője szerint egyértelműen érzékelhető volt, hogy a gazdasági növekedés lassulása miatt a vállalkozások bevételei sem nőttek az előző években megszokott ütemben. Tavaly a második fél évben csaknem négyezer olyan kérelem érkezett, amelyben a csökkenő bevételre hivatkozva adóelőleg-mérséklést kértek a vállalkozások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik