Üzleti tippek

Hegymenetben a főváros gazdasága

admin
admin

2004. 04. 06. 00:00

Március végéig 45 milliárd forint iparűzési adó folyt be Budapesten. Az idén ebből az adónemből csaknem 139 milliárdos bevételt terveznek – áll a Világgazdaságban. A fővárosi adóhatóság vezetője szerint az adatok azt mutatják, hogy a tavalyi visszaesés után ismét élénkül a gazdaság a fővárosban.

Március végéig 45,4 milliárd forint iparűzésiadó-előleget fizettek be a budapesti vállalkozások, ami 12 százalékkal több a tavalyinál. Ez időarányosan is kedvező, megfelel a tervezett 138,8 milliárdnak – tájékoztatta a Világgazdaságot Deli Lajos.

A Főpolgármesteri Hivatal adóügyosztályának vezetője elmondta: az idei terv tartható, de feszített, úgyhogy tovább szigorítják az ellenőrzést és a hátralékok behajtását.

Évek óta tavaly fordult elő először Budapesten, hogy az iparűzésiadó-bevétel nem érte el a tervezettet. Megtorpant az adóbevételek korábbi dinamikus növekedése, a várt 127 milliárd forintnál mintegy hárommilliárddal kevesebb folyt be, bár a vállalkozások száma nem csökkent a fővárosban. Az adóhatóság vezetője szerint egyértelműen érzékelhető volt, hogy a gazdasági növekedés lassulása miatt a vállalkozások bevételei sem nőttek az előző években megszokott ütemben. Tavaly a második fél évben csaknem négyezer olyan kérelem érkezett, amelyben a csökkenő bevételre hivatkozva adóelőleg-mérséklést kértek a vállalkozások.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.