Üzleti tippek

Béreljen szoftvert!

Sok kis- és középvállalkozás ma sem tud nagy összeget áldozni szoftverekre, nekik kínálja a Microsoft szoftverlicencelési lehetőségeit. Ezen szolgáltatások kevésbé drágák, viszont számos előnyük van a kisebb cégek számára.

Újabb kampányok várhatóak a BSA-tól
Január 15-én zárult a BSA Szoftverbevallás című kampánya, amelynek az volt a célja, hogy tudatosítsák az üzleti és önkormányzati szoftverhasználókban a szoftverek jogtisztaságának fontosságát. A szervezet 50 ezer vállalkozásnak és önkormányzatnak küldött levelet, és arra ösztönözte őket, hogy készítsék el szoftver-nyilvántartásukat és a bevallást küldjék vissza neki. A „bevalló” vállalatok részére egy szoftvertanúsítványt küldött a BSA. A szervezethez több mint hatezer szoftverbevallás érkezett vissza. A BSA a közeljövőben újabb kampányokra készül.

Bár már alig akad vállalkozás, amely ne használna szoftvereket számítógépein, a cégek egy része most sem fizet a szoftverhasználatért. Az illegális szoftverhasználatnak nem csak az a hátránya, hogy törvénybe ütközik, hanem az is, hogy a vállalkozás az újabb verziókhoz sem jut mindig időben hozzá.

A Microsoft felmerései szerint az átlagos hazai felhasználó 5-6 év alatt cseréli le teljesen a PC állományát, és a legtöbben még mindig a két generációval korábbi operációs rendszert, a Windows 98-at futtatják gépükön. „Aki használt már Windows XP-t, az tudja, hogy ég és föld a két rendszer, hiszen stabilitásban és funkcionalitásban az utóbbi messze felülmúlja elődjét” – hangsúlyozta Gáspár Gyula, a Microsoft kisvállalati üzletágának vezetője. „Ugyanez igaz az irodai csomagokra is: a legfrissebb, Office 2003 a hatékony hálózati- és csoportmunkában, információ megosztásban jóval többet tud már, mint elődei.”

Szoftverlicencelési lehetőségek

A szoftvervásárlás nem olcsó mulatság a vállalkozások számára. A felhasználók pénzügyi terhein könnyítendő, a Microsoft többféle licencelési lehetőséget is kínál a vállalkozások számára. Léteznek úgynevezett dobozos megoldások vagy örökös licencek, illetve a mennyiségi licencek. A dobozos megoldások közé tartozik például az „OEM konstrukció”. Ennek lényege, hogy a vállalkozás a PC-re telepítve vásárolja meg a kiválasztott operációs rendszert. Ezzel a licenccel kizárólag az a szoftver használható, amelyről a licenc szól, nincs lehetőség verziófrissítésre. A konstrukció hátránya, hogy mivel a szoftver az adott PC-re szól, ha a PC-t például leselejtezik vagy ellopják, a szoftver is elúszik vele. A klasszikus dobozos megoldást elsősorban otthoni, vagy egy-két PC-t üzemeltető cégek számára javasolja a Microsoft. A szoftver nem konkrét PC-vel, hanem szó szerint dobozban, valamilyen adathordozón felhasználói kézikönyvvel együtt vásárolható meg. A licencelési megoldások közül ez a legdrágább.


Az előfizetés tartalma:
– Alkalmazások: Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Business Contact Manager, Publisher, Access
– További előnyök: ingyenes otthoni felhasználási jog, Microsoft Magyarország által nyújtott terméktámogatás, telepítést elősegítő eszközök.

A mennyiségi licenceknek több formája létezik, ezúttal az egyre népszerűbb szoftver előfizetési konstrukciót emeljük ki. Az OSL (Open Subscription License) névre keresztelt konstrukció lényege, hogy az ügyfél nem végleg, hanem az előfizetői szerződés időtartamára jut a szoftver használati jogához. A szoftverek felhasználási joga itt nem a PC-khez, hanem az előfizetőhöz kötődik – ebben az esetben, ha el is lopják a gépet, a licenc nem veszik el vele automatikusan. A konstrukció öt felhasználótól vehető igénybe.

Az OSL során a vállalkozás hároméves szerződést köt, amely ezen időtartam alatt biztosítja az előfizetett szoftverek használati jogát a cég munkaállomásain (tipikusan Windows és Office), illetve igény esetén a szerverein is.

Az előfizetési díjakat évente kell megfizetni. A szoftverbérlet előfizetés a szerződés ideje alatt – további díj fizetése nélkül – lehetővé teszi mind a korábbi, mind az újabb verziók használatát (beleértve a nyelvi változatokat is).







OSL megoldás Microsoft Office Professional 2003 esetében, előfizetési díjak 1 számítógépre vonatkozóan, forintban:
1. év
2. év
3. év
Meglévő Microsoft Office XP licenccel
17 800
35 600
35 600
Meglévő Microsoft Office XP nélkül
35 600
35 600
35 600
(Az árak javasolt nettó végfelhasználói árak 212 HUF/USD árfolyam mellett, 25 PC-re történő előfizetés esetén.)


Kedvezmények az előfizetési konstrukcióban

1. Beszámítják a meglévő legális szoftvereket

Tegyük fel: van egy Peugeot 406-osunk, amelyet szeretnénk lecserélni egy újra. Hároméves lízingszerződést kötünk a legújabb típusra, amihez az eredeti hároméves autómat is beszámítják, még hozzá úgy, hogy az új autómért az első évre fizetendő díj 50 százalékát kell csak kifizetnem, sőt a gyártó azt is vállalja, hogy ha a szerződés ideje alatt piacra dobja az új 406-os modellt, akkor azonnal lecseréli arra. Ám a régi autómról sem kell lemondanom, mert a szerződés lejártával újra visszaülhetek a 406-osomba” – mutatja be egy példán keresztül az OSL egyik előnyét Gáspár Gyula. Ha ugyanis a vállalat gépein – vagy azok közül néhányon – legális Microsoft szoftver futott, a Microsoft az első éves díjból akár 50 százalékos kedvezményt biztosít. Nagy előny az is, hogy a cég megtarthatja a régi szoftvereit is.

2. Két fizetési periódus között ingyenes növekedés

Ha az előfizetés ideje alatt nő a PC-k száma, akkor a két fizetési periódus között munkába állított gépekre ingyen jár a szoftver az első évben, pontosabban a következő fizetési fordulóig. Vagyis, ha 10 felhasználóra kötöttünk hároméves szerződést, s kifizettük az első éves díjat, majd időközben a cég növekszik és még két felhasználónak szüksége lenne szoftverre, számukra a Microsoft a második fizetési periódusig ingyen biztosítja a szoftvert, a második évtől pedig 12 felhasználóra módosítják a szerződést.

3. Mennyiségi és platformkedvezmény

A felhasználóknak számtól függően lépcsőzetes mennyiségi kedvezmény jár: ezzel 50, illetve 250 PC felett lehet élni. Azon cégek, akik többféle szoftverre fizetnek elő, Windows platformkedvezményben is részesülnek.

4. Adózási előnyök

Mivel előfizetésről van szó, az éves előfizetési díjat operatív költségként az adott évben nem kell amortizálni, így adóalapot csökkentő tétel.

5. Tulajdonossá is válhat a cég

A hároméves szerződés lejárta után a cég megújíthatja a szerződést, vagy egy előre rögzített egyszeri díj ellenében a szoftverek tulajdonosává válhat. Egyébként az előbbi a gyakoribb: a kis- és középvállalkozások körében a megújítási arány meghaladja a 90 százalékot. Arra is van lehetőség, hogy egy vagy két év után a vállalat kilépjen a konstrukcióból, régi legális szoftverei ekkor is rendelkezésére állnak még.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik