Üzleti tippek

Változhatnak a kis- és középvállalkozások kategóriái

A parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint kis- és középvállalkozásnak minősül az a vállalkozás, amelynél a foglalkoztatottak létszáma 250 főnél kevesebb, amelynek éves nettó árbevétele legfeljebb 40 millió eurónak megfelelő összeg, vagy a mérlegfőösszege nem haladja meg 27 millió eurót.

Az európai uniós irányelvek alapján módosítja a kis- és középvállalkozások kategóriáit a kormány törvényjavaslata, amely május 1-jével a jelenleginél nagyobb nettó árbevételhez köti a mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz való besorolást – mondta a gazdasági és közlekedési tárca politikai államtitkára szerdán a parlamentben.

A besorolási szabályok nem módosulnak a foglalkoztatottak létszámától függően, azonban mérettől és létszámtól függetlenül nem sorolhatók a kis- és középvállalkozások kategóriájába azok, amelyekben 25 százalékot meghaladó tulajdonrésze van az államnak, önkormányzatnak vagy nagyvállalatnak – közölte expozéjában Gaál Gyula .

Az előterjesztés szerint kis- és középvállalkozásnak minősül az a vállalkozás, amelynél a foglalkoztatottak létszáma 250 főnél kevesebb, amelynek éves nettó árbevétele legfeljebb 40 millió eurónak megfelelő összeg, vagy a mérlegfőösszege nem haladja meg 27 millió eurót.

Az államtitkár kijelentette, a változtatással a kormány tervei szerint differenciáltabbá válnak a támogatások. Elmondta, hogy a lízingdíj támogatását és a bankgaranciadíj kedvezményét is tartalmazza a törvényjavaslat, ezeket korábban alacsonyabb szintű szabályok tartalmazták.

Gaál Gyula tájékoztatása szerint 2005. január 1-jétől a besorolások, függetlenségi kritériumok bevezetésével, ismét módosulni fognak, és önálló, partner- és kapcsolódó vállalkozási kategóriák jönnek majd létre. Közölte, hogy a javaslat pontosítja a Központi Statisztikai Hivatal, valamint az APEH bevonását az adatszolgáltatásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik