Üzleti tippek

Eva: kettős mérce májustól

Egy törvénytervezet szerint azok az evás cégek, melyek termelőtevékenységet végeznek, nem kereskedhetnek az unióval.

Az evások egy része május elsejétől vagy kénytelen lesz lemondani átalányadózói státusáról, vagy nem adhatja el termékeit a tagállamokban – írja a Magyar Hírlap. Ahhoz ugyanis, hogy egy tagországbéli szervezettel kereskedjen a magyar adózó, uniós adószámra lenne szüksége, azt azonban evások nem válthatnak ki.

A parlament előtt lévő törvénytervezet két csoportba osztja az evásokat: az elsőbe a szolgáltatásokat nyújtó szerencsések – például fodrászok, újságírók, kőművesek vagy programozók – kerülnek, akik uniós adószám nélkül is adhatnak számlát a külföldi megrendelő számára. Rájuk úgy tekint a törvénytervezet, mintha magánszemélyként nyújtanának szolgáltatásokat. Nekik csak az uniós termékbeszerzésre kell figyelniük, annak értéke ugyanis nem haladhatja meg az évi tízezer eurót. A termelőtevékenységet folytató átalányadózók azonban nem kereskedhetnek az uniós tagországaival, illetve ha kereskedni szeretnének, le kell mondaniuk átalányadózói státusukról.

Lemorzsolódás

Erről már Király László György, az adóhivatal elnöke is beszámolt annak kapcsán, hogy decemberben, az egyszerűsített vállalkozói adó-körbe kerülés bejelentésének határideje előtt néhány száz cég jelezte: jövőre már nem akar az eva szabályai szerint adózni. Az adóhivatal elnöke a szerény mértékű lemorzsolódást éppen annak tudta be, hogy mint mondta: 2004-től azok, akik külkereskedelmet folytatnak és uniós adószámmal is rendelkeznek, nem lehetnek eva alanyok. Akkor azonban még a törvénytervezet nem szólt arról, hogy a szolgáltatásokat nyújtó cégek nem kerülnének ki feltétlenül ebből a körből, vagyis továbbra is átalányadózást folytathatnak.

Dönteni kell

A termelő vállalkozóknak tehát dönteniük kell: vagy továbbra is használják az eva-körbe tartozás áldásait vagy uniós adószámért folyamodnak. A már korábban is termelőtevékenységet folytató és az unióval vagy egy leendő tagországgal kereskedő cégek tavaly automatikusan megkapták az uniós adószámot az adóhivataltól.
Aki viszont csak később dönt úgy, hogy termékeit a kibővített unióban értékesítené, annak ezt az illetékes adóhivatalnál jeleznie kell, így juthat uniós adószámhoz. Amennyiben egy vállalkozásnak megszűnik az export-import tevékenysége, érdemes lesz kérnie a nyilvántartásból való törlését, mert így a továbbiakban már nem szükséges eleget tennie az adatszolgáltatási kötelezettségeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik