Üzleti tippek

Februárban 4,5 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Az egy évvel korábbihoz képest 4,5 százalékkal nőttek, januárhoz viszonyítva viszont 0,2 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak februárban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelői árak januárban 5,4 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Tavaly februárban pedig az ipari termelői árak 1 százalékkal növekedtek 2002. februárhoz képest. Az ipari termelői árak februárban 0,2 százalékokkal csökkentek az előző hónaphoz képest. Az árváltozás a belföldi értékesítési árak 0,6 százalékos növekedésének és a forintban mért exportértékesítések árszintjének közel 1 százalékos mérséklődésének eredőjeként alakult ki. Egy év alatt februárban a termelőiár-növekedés 4,5 százalék volt, ezen belül a belföldi értékesítésben 7,1 százalékkal, az exportban 2,4 százalékkal növekedtek az árak.

A 12 havi árváltozás a januári hasonló mutatóhoz mérten mindhárom esetben mérséklődött. A belföldi értékesítések februári havi növekedési üteme megegyezik a 2003-ban mért havi átlagos árnövekedések mértékével. Az áremelkedés elsősorban az energiaágazatban regisztrált 2,5 százalékos drágulásból származott. Az energia ágazatban a múlt hónapban érvénybe lépő új hatósági árak áthúzódó hatása érvényesült. A feldolgozóipari ágazatokban kismértékben, átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak.

A belföldi értékesítések több mint egynegyedét kitevő élelmiszer-, ital-, dohánygyártásban a múlt havi 1,9 százalékos növekedést követően 0,4 százalékkal tovább emelkedtek az árak februárban. Az alágazatokon belül a tejfeldolgozás árszintje 1 százalékkal csökkent, a többi területen 0,1-2,8 százalék közötti árnövekedés figyelhető meg. Legkevésbé a húsfeldolgozásban, legerőteljesebben a malomiparban növekedtek az árak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik