Üzleti tippek

Sokba kerül a pályázás – a támogatás egy része elúszik

A projektek előkészítése során felmerülő kiadások miatt a támogatás 65-75 százaléka marad a nyertes pályázónál – vélik egyes szakértők. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) szerint az előkészületeknek csak töredéke a pályázás költsége, az elnyert pénz 10 százalékára becsülhető.

Egy pályázatra benyújtandó projekt költségvetésének összeállításakor érdemes figyelembe venni, hogy az elnyert összeg reálértéke jelentősen elmarad az elnyert összegtől – figyelmeztetnek a szakértők. Egy-egy nagyobb projektnél már a benyújtás előtt jelentős költségekkel szembesül a pályázó, ami a sikertelen pályázat esetén ablakon kidobott pénz lehet, érdemes ezért úgy megírni azt, hogy támogatásra érdemes legyen.

Pályázati kiírásonként eltérnek a felmerülő költségek a benyújtandó mellékletek sokfélesége miatt. A támogatás várható nettó értéke az elnyert összeg 73-75 százaléka – mondta a Világglazdaságnak Ascsillán Endre, a PricewaterhouseCoopers menedzsere.

Az építési jellegű beruházásoknál az első felmerülő jelentősebb kiadás az építési tervdokumentáció elkészítése, illetve az engedélyek beszerzése. Ez mint költségtétel ugyan nem kapcsolódik szorosan a pályázathoz, hiszen egy építési beruházás megvalósításának feltétele, akkor is, ha saját erőből készül el. A bankgarancia – vagy kis- és középvállalkozások esetében gyakoribb a jelzálog – azonban már közvetlenül a pályázathoz kapcsoló költségnem. A bankgarancia a megvalósulás idejére (két év), illetve az üzemeltetés biztosítására (további öt év) szól. Amennyiben a támogatott nem tesz eleget a pályázatban vállalt kötelezettségeknek, a támogató lehívhatja a biztosítékot.

A bankgarancia költsége – amelynek a támogatási összeg 120 százalékáról kell szólnia – 0,5–3 százalékig terjedhet az ügyfél minősítésétől, a hitelöszszegtől és a hitelcéltól függően – tájékoztatott Trombitás Zoltán. Az Erste és a Postabank EU-irodavezetője hozzátette, több száz milliós összegeknél a díj 0,3 százalékig is csökkenhet, de így is akár milliós kiadással szembesülhet a pályázó. Trombitás Zoltán becslése szerint az elnyert összeg 65-70 százalékával számolhat a pályázó.

A vállalatok számára újdonság a támogatási forrásból finanszírozott beruházásaik esetében a közbeszerzési eljárás. Költsége a közbeszerzési érték 1-2 százalékára rúghat, de bonyolult eljárás esetén elérheti a 3 százalékot is. Kisebb támogatási összeg esetén is, amennyiben egy gép beszerzési ára meghaladja a közbeszerzési értékhatárt, a 200 ezer eurót, közbeszerzési eljárást kell kiírnia. Az eljárás egyébként a megvalósulási időt is jelentősen megnöveli, ezért a támogatás reményében érdemes már a döntés előtt kiírni a közbeszerzési eljárást – véli Ascsillán Endre.
A pályázatíró cégek díjszabása igen változó. A tanácsadó először egy fix pályázati díjat kér, majd a támogatás elnyerése esetén további sikerdíjat számláznak ki – tudtuk meg Egerszegi Dorottyától, az Equality Consulting EU Tanácsadó Iroda ügyvezetőjétől.

Heil Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal alelnöke ezzel szemben arra hívja fel a figyelmet, hogy a projekt elkészítésével kapcsolatos leglényegesebb költségek – például egy építési terv készítése – nem azért merülnek fel, mert valaki EU-pályázatot nyújt be, hanem mert meg akar valósítani egy fejlesztést. Ezek tehát nem a pályázás, hanem a projekt költségei. Az EU-pályázók jelentős részének van tervezési, pályázati gyakorlata. Sokaknak így nem lesz szüksége tanácsadóra. Aki viszont tanácsadó nélkül nem tudja megvalósítani projektjét, annak jó hír, hogy ezt a költséget az EU-alapok megtérítik. Ez a költség egyébként a projektek kb. 10 százalékára rúghat – véli Heil Péter.

A legjelentősebb költség a megvalósítási szakaszban jelentkezik. Az új áfatörvény értelmében az áfa nem igényelhető vissza a támogatási összeg után, s ez azonnal elviszi az elnyert öszszeg 20 százalékát. Ez az EU-ban nem bevett gyakorlat, és Magyarországon is jelentős csoportok lobbiznak ennek megváltoztatása érdekében – emlékeztetett Ascsillán Endre. Megjegyezte, hogy a hatodik áfadirektíva nem ad egyértelmű eligazítást ebben a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik