Üzleti tippek

Egyre kevesebben egyre több adót igényelnek vissza

A Sulinet-program és a lakástámogatások miatt megugrott a visszaigényelt személyi jövedelemadó összege

Idén jóval több lesz a személyi jövedelemadó-visszatérítés, mint tavaly – mondta a Gazdasági Rádiónak Király László György APEH-elnök. Március 28-áig 1 millió 753 ezer bevallást dolgozott fel az adóhivatal, ebből már tisztán látszik, hogy a Sulinet-program és a lakástámogatások miatt sokkal több pénzt kell visszautalnia az APEH-nek, mint tavaly. Egy évvel ezelőtt 750 ezren igényeltek vissza 27 milliárd forintot, idén – messze nem teljes feldolgozottság mellett – 387 ezer adózónak 25 milliárd forintot fizettek vissza.

10 nappal a beadási határidő után már az is egyértelműen látszik, hogy 2004-ben kevesebben készítették el bevallásukat, mint tavaly. Március 20-áig 5%-al kevesebben küldték el igazolásaikat az adóhatóságnak, mint tavaly. Bár Király László György megjegyezte, a postai küldemények csúszása miatt még most is kapnak bevallásokat.

Az adóterhek mérsékléséről szólva az APEH-elnöke azt mondta: az egyszerűbb adórendszer szabályait könnyebb betartani és betartatni, arról nem is beszélve, hogy az emberek a kisebb adóterhet érzékelve inkább bevallják jövedelmeiket, minthogy kockáztassanak.

Azonban a rengeteg kedvezmény miatt nem minden esetben célszerű ragaszkodni a görcsös egyszerűsítéshez. Ha az emberek kezébe adjuk a megfelelő eszközt ahhoz, hogy bevallásaikat könnyen és gyorsan elkészítsék már sokat segíthetünk az adómorálon – mondta Király László György. Az egyik ilyennek nevezte a jövő évtől már működő adóhatósági adómegállapítást. Aki ezt választja, annak nem kell bevallást beadnia, azt az APEH elkészíti helyette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik