Üzleti tippek

Széchenyi-kártya: 2007-ig fennmaradhat a kamattámogatás

A gazdasági minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy a Széchenyi-kártya tavaly ötmilliósra növelt hitelkeretét bizonyos feltételek esetén tízmilliósra lehessen emelni.

A Széchenyi-kártya népszerűsége arra ösztönözte a gazdasági tárcát, hogy kezdeményezze a kormánynál: az elvileg ez év végén megszűnő kamattámogatást terjesszék ki 2007-ig – jelentette be Gaál Gyula, a gazdasági és közlekedési minisztérium politikai államtitkára. A gazdasági minisztérium azt is szeretné elérni, hogy azok a vállalkozók, akik egy éven át sikeresen használják az ötmillió forintos kártyát, azok igényelhessenek tízmillió forintos keretet is.

A forgalmazási adatok szerint a gazdaságélénkítést szolgáló négylépcsős hitelprogram egyik legnépszerűbb eleme lett a Széchenyi-kártya. A plasztiklapból – amelynek igénylői 500 ezer, valamint 1, 2, 3, 4 és 5 millió forintos hitelkeretet igényelhetnek forgóeszköz-finanszírozásra – eddig már nagyjából 12 ezer fogyott, a felhasznált hitelkeret 37,5 milliárd forint – mondta Gaál Gyula.

A benyújtott hitelkérelmek száma ennek nagyjából másfélszerese, megközelítőleg 18 ezer volt március 26-ig. A 18 ezer kártyaigénylés összesített hitelkerete 48,5 milliárd forint – közölte a gazdasági minisztérium. A kártya iránti igény a múlt év második felében volt a csúcson, akkor havonta több mint ezer kártyát igényeltek a vállalkozók. A bankkártya tulajdonosait az állam háromszázalékos kamattámogatással és a garanciadíj felének átvállalásával segíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik